Nieuws  >  Van Ranst: “België is zo lek als een zeef” (reactie)

Van Ranst: “België is zo lek als een zeef” (reactie)

Opinie

BRUSSEL 16/07 - “We zeggen het al anderhalf jaar, ons land is een zeef”, zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) enkele dagen geleden in een interview dat door De Morgen werd gepubliceerd. “Ik kan hem grotendeels bijtreden”, reageert huisarts Wouter Van den Abeele.

Waarover gaat het? Er worden allerhande regels opgelegd: PCR-testing vooraleer je op reis vertrekt als je niet volledig gevaccineerd bent, een tijdspanne van minstens twee weken voor je als volledig gevaccineerd wordt beschouwd, een PLF invullen als je naar bepaalde bestemmingen reist, quarantaine als je terugkomt uit een rode zone, het afraden van reizen naar rode zones, enz…

Heel wat regeltjes die maar hun nut kunnen bewijzen in de mate dat ze nageleefd worden. En laat nu net dat het grote probleem zijn.

Mooie richtlijnen op papier

In de praktijk niet. Controles gebeuren niet systematisch, en eerder niet dan wel. Als je landen doorreist gebeurt het dikwijls dat je de papieren niet hoeft te tonen. De hoofdreden is, zoals meestal het geval is, gebrek aan personeel om controles daadwerkelijk uit te voeren. Zie maar het voorbeeld van de jongeren die besmet waren met de deltavariant en toch zonder al te veel problemen met het vliegtuig in België konden terugraken. "Quarantaine? Nooit van gehoord. Betrouwbare testing? Het laatste van onze zorgen."

Burgers weten dat zeer goed. Ze ervaren dat die ganse regelneverij, zowel papier als digitaal, er meer is voor de vorm, dan voor wat anders. Er wordt een hele bureaucratie in stelling gebracht om de mensen wegwijs te maken in het doolhof, want dat is het ondertussen aan het worden.

Daar waar die hele administratieve rompslomp ten dienste zou moeten staan van de burger, komen we in de tegengestelde situatie: de mensen raken nog meer in de war, de onzekerheid vergroot verder. Ga maar eens op reis met een gerust gemoed, de dag van vandaag. Elke dag doet de ene of andere instantie, het ene of ander land wel een aankondiging dat code rood in voege zal treden, of dat er strenger zal gecontroleerd worden. Dit is zeker niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in de regelgevende instanties.

Covidmaatregelen beter communiceren

Je moet bovendien al een computerexpert zijn om tegenwoordig je AstraZeneca-vaccin te kunnen vervroegen. Vooraleer je een gratis PCR-test kunt bekomen, moet je vooraf een code aanvragen. Heel wat mensen zijn daar niet van op de hoogte, ondanks alle informatie die via duizenden kanalen wordt verspreid. In mijn praktijk heb ik verschillende reizigers gehad die niet op de hoogte waren van die gratis testcode.

Is er wel een doelmatige en efficiënte communicatie over Covidmaatregelen naar de bevolking toe? Vergelijk het met de kans dat je op zwart werk wordt betrapt. Als die kans minimaal is, dan gaan er velen het risico nemen zich niet aan de regels te houden. Is de pakkans daarentegen groot, dan zullen maar weinigen onnodig risico nemen.

België bevindt zich actueel in de eerste situatie. Berisping en bestraffing van overtredingen zijn zo goed als afwezig. O ja, er wordt veel aan aankondigingspolitiek gedaan dat de controles zullen verscherpen. Maar in de praktijk...

Er wordt aanbevolen je te laten vaccineren, omdat de voordelen vele malen groter zijn dan de nadelen. Toch weigert nog een substantieel deel van de bevolking een vaccin.

Kijk maar naar het voorbeeld van de zorgsector. In veel ziekenhuizen, maar ook rusthuizen, zitten nog behoorlijk wat vaccinweigeraars. Frankrijk heeft ondertussen een verplichting ingesteld. Het is geen moment te vroeg. Het had eigenlijk al veel eerder ingevoerd moeten worden.

België overweegt ook zo een verplichting, in navolging van Frankrijk. Benieuwd hoe lang onze 9 ministers van Volksgezondheid er zullen over doen om tot een consensus te komen.

Ze kunnen misschien eerst een weekje in conclaaf gaan op Hertoginnedal, zoals dat de gewoonte is bij begrotingsbesprekingen van de federale regering.

Want tijd, dat hebben onze ministers. ‘The sense of urgency' is maar bij weinigen aanwezig. Het is komkommertijd in de Wetstraat, het parlementair reces is zo goed als aangebroken, de politiek gaat in winterslaap voor een drietal maanden.

Laten we hopen dat die winterslaap er niet voor zorgt dat we in het najaar met een kater wakker worden…

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: