Nieuws  >  Noodweer: Hulpaanbiedingen blijven binnenlopen op S.O.S. Overstromingen Inondations

Noodweer: Hulpaanbiedingen blijven binnenlopen op S.O.S. Overstromingen Inondations

BRUSSEL 20/07 - Op het platform S.O.S. Overstromingen Inondations (www.aidehulp14-7.com en #aidehulp147) bieden mensen nog steeds hun diensten en spullen aan de slachtoffers van het noodweer aan. Ondertussen verzamelde het platform al meer dan 3.000 hulpaanbiedingen en lokte het meer dan 100.000 unieke bezoekers. "De volgende stap is om de hulpaanbiedingen rechtstreeks te communiceren naar de Waalse CPAS-afdelingen (Centres Publics d'Action Sociale, het Franstalige OCMW, nvdr.)", zegt Lien De Leenheer, een van de initiatiefnemers, dinsdagmiddag.

Verschillende mensen, vooral uit Vlaanderen en Brussel, bieden op het platform gratis kledij, speelgoed en meubels aan. Ze bieden ook hulp bij het opruimen van huizen, het vervoeren van goederen en het verzorgen van dieren. Er worden zelfs logeerplekken voor hele gezinnen ter beschikking gesteld. Wie op specifieke hulpvragen wenst te reageren, kan doorklikken naar Facebookgroepen waar de vragen per regio gebundeld worden. "We hopen dat mensen het platform meer en meer zullen gebruiken om hun aanbiedingen op te lijsten", zegt de Leenheer. Op termijn moeten die hulpaanbiedingen direct bij de CPAS-afdelingen terechtkomen, die de hulp verder kunnen verdelen.
 
De Leenheer merkt dat niet alleen de hulpaanbiedingen, maar ook de frustratie van de mensen die willen helpen, haar kant uit komt. "Zoveel vrijwilligers zitten te wachten om te helpen, maar worden niet opgeroepen: dat is geschift", zegt De Leenheer. Ze ziet een "compleet gebrek aan efficiëntie" in de manier waarop de noodhulp nationaal gecoördineerd wordt. "Als je dagen in de kou hebt gezeten, ben je niks met broodjes en pizza, je hebt echte warme voeding - vis, kip, groenten - nodig. Zet gaarkeukens met vrijwilligers op in de scholen in de buurt die niet getroffen zijn. Zolang er geen elektriciteit en gas is, moet je slachtoffers van warme voeding voorzien", stelt De Leenheer. 

Bo Bouilliaert • Belga News

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: