Nieuws  >  Over Übermenschen en mentaal welzijn in de topsport (Dr. W. Praet, sportarts)

Over Übermenschen en mentaal welzijn in de topsport (Dr. W. Praet, sportarts)

Opinie

BRUSSEL 30/07 - Mentale stabiliteit en weerbaarheid zijn niet meer weg te denken als onderdeel van de vereiste kwaliteiten van elke topsporter. Dit mentaal welzijn vertaalt zich steeds in betere sportprestaties. En dat is gelukkig ook doorgedrongen in alle geledingen van de topsport. Sportpsychologie is een relatief recent, maar onmisbaar onderdeel geworden van topsportbegeleiding. Zelfs in de paardensport, waar het paard de atleet is.

Maar de mentale weerstand heeft voor iedereen een grens, ook voor de allerbeste. Simone Biles (U.S. Gymnastic Team), geboren in 1997, 142 cm lang, gooide de turnhanddoek in de ring tijdens deze Olympische Spelen, na een levensgevaarlijke misser bij een aartsmoeilijke combinatiesprong. Zij is veruit de meest gelauwerde gymnaste, m/v, aller tijden).

De gymnast rekende op het automatisme, aangeleerd tijdens de eindeloze trainingsherhalingen. Maar tijdens de sprong is er een black-out waardoor het broodnodige ruimtegevoel plotsklaps volledig verdwijnt (twistie).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: