Is de geneesmiddelenbewaking van Covid-19-vaccins doeltreffend? (Dr. Marc Tomas, cardioloog)
BRUSSEL 04/08 - Om meerdere redenen is het vaak moeilijk een geneesmiddelenbewaking op te starten. Een van de belangrijkste is dat het melden van bijwerkingen door zorgverstrekkers zodra een geneesmiddel in de handel is gebracht, op vrijwillige basis gebeurt. Wat de Covid-19-vaccins betreft, is het er niet gemakkelijker op geworden. Men heeft de huisartsen bovendien niet betrokken bij het vaccinatiebeleid.
Het FAGG heeft recentelijk de laatste resultaten van geneesmiddelenbewaking betreffende de toediening van Covid-19-vaccins gepubliceerd. In België zijn 24.943 bijwerkingen gerapporteerd bij in het totaal 7.896.683 mensen die minstens één dosis van het vaccin hebben gekregen, dus 0,3%.
In 31% van de gevallen ging het om arbeidsongeschiktheid of het huis niet kunnen verlaten. 7% van de bijwerkingen was ernstig (overlijden < 1%, ziekenhuisopname 3%, levensbedreigende bijwerkingen < 1% en significant medisch accident 2%). Het aantal bijwerkingen was lager met het vaccin van Pfizer (0,24%) dan met het vaccin van Moderna (0,50%) en AstraZeneca (0,59%).
Wilt u de rest van dit artikel lezen?
Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen
MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.