Nieuws  >  De mentale discipline achter de gouden medaille van Nina Derwael (commentaar sport- en prestatiepsycholoog)

De mentale discipline achter de gouden medaille van Nina Derwael (commentaar sport- en prestatiepsycholoog)

BRUSSEL 17/08 - Onder immense druk haalde Nina Derwael haar gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. Een juiste mindset is cruciaal om naar behoren te presteren op zo’n belangrijk moment. De focus van Derwael illustreert het belang van een gezonde motivatie gecombineerd met een constructieve manier van denken.

Al sinds haar vierde droomt Nina Derwael van Olympisch goud en vorige week was het eindelijk zo ver. Haar oefening op de brug met ongelijke leggers leverde Derwael het edelmetaal op. Ze bezweek niet onder de enorme druk maar vertrouwde op haar training en kunnen: een knappe mentale prestatie die op zichzelf al een medaille waard is.

Afzondering en focus

Derwael beseft als geen ander hoe belangrijk het is om te focussen op factoren die je zelf kan controleren. Daarom lijkt ze in haar eigen cocon te leven tijdens belangrijke toernooien. Ze zondert zich zo veel mogelijk af van de rest van de competitie door bijvoorbeeld de zaal uit te wandelen wanneer andere finalisten turnen of door in dit geval simpelweg niet te kijken. Dat is slim: zo voorkomt ze dat ze emotioneel beïnvloed raakt door de prestaties van andere atleten. Het maakt immers niet uit hoe de anderen turnen, zij wil zich focussen op haar eigen proces en eigen oefening.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: