Nieuws  >  Physicians, living tomorrow: gratis netwerkevent op 25/9 voor toekomstige specialisten

Physicians, living tomorrow: gratis netwerkevent op 25/9 voor toekomstige specialisten

BRUSSEL 31/08 - Wie afstudeert als arts, moet vele keuzes maken. Wil ik werken als zelfstandige of bediende? Hoe financier ik m’n toekomstige activiteit en hoe vul ik verzekeringsattesten of documenten rond arbeidsongeschiktheid in? En wat met medische aansprakelijkheid of GDPR? Vele vragen die een duidelijk antwoord verdienen. Tijdens het gratis netwerkevent Physicians, living tomorrow biedt de Vlaamse Vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) samen met MediQuality enkele heldere antwoorden.

Vóór en na vijf thematische keuzeworkshops lichten vicepremier Vandenbroucke en Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke hun beleidsplannen toe. Ook de VASO zelf zal haar beleidslijnen voor 2021 en daarna plenair toelichten.

Meer info over programma en workshops

SCHRIJF U IN

 

Waarom dit event?

"Onze opleiding bereidt jonge specialisten onvoldoende voor op alle praktisch-juridische aspecten van het artsenberoep", vertelt VASO-voorzitter Jonas Brouwers. "We zien nochtans een nood aan info rond bepaalde zaken. Die leemte willen we opvullen. Assistenten die zich voor het event inschrijven, kunnen er gratis deelnemen aan enkele hands-on workshops die inzoomen op hun praktisch-juridische vragen. Onze vijf workshopbegeleiders zijn zonder uitzondering experten in hun vak."

Assistenten die zich voor het event inschrijven, kunnen er gratis deelnemen aan enkele hands-on workshops die inzoomen op hun praktisch-juridische vragen.

Zo wordt de workshop ‘Welke juridische activiteit kiezen voor mijn activiteit? Welke boekhouding? geleid door Maxime Vermeesch. Hij adviseert kleine en grote ondernemingen rond hun inkomstbelasting en daaraan verbonden juridische zaken. Daarnaast adviseert hij veelvuldig artsen rond fiscale optimalisatie en hun vennootschappen. Wie wil weten welke voor- en nadelen verbonden zijn aan een vennootschap, kan bij hem terecht. Maar ook de vraag of je na je assistentschap best zelfstandige of bediende wordt, komt aan bod.

Interactieve workshops met experten

Daarnaast maken de workshops jonge specialisten wegwijs in enkele medisch- inhoudelijke zaken. Jonas Brouwers: "Hoe vul je bijvoorbeeld verzekeringsattesten in of hoe regel je arbeidsongeschiktheid? Wat met medische aansprakelijkheid en GDPR? Hoe verzeker je jezelf hiertegen? En wat met het verplichte wetenschappelijke artikel dat je moet schrijven als assistent?" Dat laatste topic behandelt Prof. dr. Wilfried Gyselaers, hoofdredacteur van het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. In zijn workshop geeft hij enkele handige tips en tricks bij de publicatie van zo'n artikel.

Deelnemers kunnen twee workshops kiezen. Elke workshop telt maximaal 20 deelnemers en duurt een half uur. Dat biedt voldoende ruimte voor interactie en vragen.

Vandenbroucke en Beke aanwezig

Om het netwerkevent wat extra cachet te geven, nodigden de VASO en MediQuality federaal minister Frank Vandenbroucke en Vlaams minister Wouter Beke uit. Frank Vandebroucke zal het vermoedelijk hebben over zijn hervormingsplannen in de gezondheidszorg en het nieuw sociaal statuut voor assistenten. Wouter Beke spreekt over de ziekenhuisnetwerken en wat ze betekenen voor nieuwe artsen.

"Vanuit de VASO lichten we tot slot nog kort onze visie en beleidslijnen toe", besluit Brouwers. "Wat betekent het nieuw sociaal statuut en hoe werken we vanuit de vereniging aan een beter mentaal welzijn van jonge artsen? Ook de contingentering en artsenquota komen aan bod. En uiteraard maken we ook tijd voor de corebusiness: welke acties ondernemen we als vereniging om onze opleiding kwalitatiever te maken?"

Groepsgevoel

Belangrijk nevendoel doorheen de hele voormiddag? Netwerken! "Assistenten uit alle ziekenhuizen en universiteiten zijn van harte welkom", vertelt Jonas Brouwers. "Na anderhalf jaar corona willen we eindelijk nog eens een groepsgevoel creëren onder jonge specialisten. We bieden bovendien een gratis ontbijt en walking lunch aan. Zo kan je met een goed gevulde rugzak vol kennis én met een gevulde maag naar huis."

Accreditatie toegekend (3 punten ethiek en economie)

SCHRIJF U IN

 

Credits: Music by Justhea - Take It Easy, spoti.fi/3xFLH7F en apple.co/37zIEmX

Thomas Detombe • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: