Nieuws  >  Dementie: een pandemie kan een andere verbergen (Dr. Marc Tomas, cardioloog)

Dementie: een pandemie kan een andere verbergen (Dr. Marc Tomas, cardioloog)

Opinie

BRUSSEL 28/109 - De covidpandemie heeft veel verschillende bevolkingsgroepen getroffen. De ouderen hebben een zware prijs betaald, vooral in de woonzorgcentra. Een bepaalde categorie ouderen heeft wellicht méér geleden zonder dat er aandacht aan hen werd besteed: de patiënten met dementie.

Het coronavirus heeft het dagelijks leven van deze patiënten en dat van hun families totaal ontwricht. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn, of zij nu in een instelling verblijven of niet, wordt immers bepaald door de bezoeken van hun familie en verzorgers. Telefoongesprekken of skype-gesprekken hadden niet hetzelfde effect.

Het welzijn van deze patiënten wordt sterk beïnvloed door aanraking, een zintuig dat sinds de pandemie volledig afwezig is. Dit heeft geleid tot een hogere incidentie van depressie en agressief gedrag, zoals opgemerkt door de Zwitserse Alzheimer Vereniging. Het gevoel van eenzaamheid, dat moeilijk uit te drukken is, is het mentale equivalent van lichamelijke pijn. Eenzaamheid vormt een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, net als roken, alcohol of zwaarlijvigheid. Bij de doodsoorzaken zien we ook een toename van hart- en vaatziekten.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: