Nieuws  >  Covid-19 - Vooral huisartsen ervaren de gevolgen van de omikronvariant

Covid-19 - Vooral huisartsen ervaren de gevolgen van de omikronvariant

Opinie

BRUSSEL 21/12 - In alle voorgaande coronagolven werd vooral gefocust op de bezettingsgraad op intensieve. Dat was de ultieme bottle neck. Als het daar overstroomt, is dit een teken dat ons gezondheidssysteem oververzadigd is, dat noodmaatregelen, vaak op de grens van wat wettelijk en ethisch verantwoord is, zich opdringen.

Ook de media en de experts hamerden voortdurend op dit gegeven. De ziekenhuizen moesten gespaard worden, quasi alle aandacht ging naar hen. Deels terecht, maar ook voor een stuk onterecht.

Want terwijl de pandemie welig tierde, deed zich in de eerste lijn een andere crisis voor : de huisartsen verdronken in het werk voor de pandemie, waardoor al de reguliere zorg uitgesteld werd. De crisis leidde tot een uitvergroting van het reeds bestaande huisartsentekort. Een probleem dat beleidsmakers en opleidingsverantwoordelijken reeds decennia zagen aankomen. Jammer genoeg is er met die voorspellingen toen weinig tot niks gedaan. Met liet maar betijen. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: