Nieuws  >  Omikronvariant besmettelijker: "Testen op indicatie is beter dan blind testen" (Dr. Ide, infectiecontrole-specialist)

Omikronvariant besmettelijker: "Testen op indicatie is beter dan blind testen" (Dr. Ide, infectiecontrole-specialist)

GENT 04/01 - Dr. Louis Ide, medische microbioloog en infectiecontrole-specialist in het Gentse AZ Jan Palfijn, reageert op de voorstellen van Erika Vlieghe en Marc Van Ranst om bij symptomen van een neusverkoudheid te testen op het coronavirus. "Dat is niet haalbaar, het is beter om te testen op indicatie. Ik hoop dat de experts dit idee zullen analyseren en uitwerken in hun protocollen."

Dr. Louis Ide trok een week geleden al aan de alarmbel op Twitter, met de vraag om de testing- en tracingstrategie te herzien. Zijn uitgangspunt is dat de omikronvariant zoveel besmettingen zal veroorzaken dat testing en tracing hopeloos achterop zullen hinken.

Volgens hem loopt iedereen het risico om in quarantaine te belanden wegens een positieve coronatest of een hoogrisicocontact. Hij meent dat het niet nuttig is om dagelijks "blind" pakweg 70.000 PCR-tests te blijven uitvoeren. NVDR: een standaard PCR-test kost 55 euro, voor een snelle PCR-test, waarbij het resultaat binnen de drie uur beschikbaar is na staalafname, loopt de kostprijs op tot 120 euro. (Bron: RIZIV)

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: