Nieuws  >  Testing bij symptomen, reizen en hoogrisicocontacten: nieuwe regels vanaf 10 januari

Testing bij symptomen, reizen en hoogrisicocontacten: nieuwe regels vanaf 10 januari

BRUSSEL 10/01 - Sciensano zet de meest recente wijzigingen in de test-en quarantaineregels op een rij. Het coronacommissariaat heeft een aantal visuals ontwikkeld die nuttig kunnen zijn in het kader van de testing.

Laatste wijzigingen in de test- en quarantaineregels (bron: Sciensano)
  • Er wordt GEEN uitzondering voor quarantaine voorzien voor kinderen jonger dan 12 jaar die hoog-risicocontact zijn na blootstelling binnen het huishouden. Zij mogen dus NIET naar school of de crèche (aanpassing beslissing IMC op 8/01/2022).
  • De duur van isolatie voor een persoon met COVID-19 wordt verkort tot 7 dagen + 3 dagen beschermende maatregelen. Asymptomatische hoog-risicocontacten worden niet meer getest. De regels voor quarantaine worden bepaald door de vaccinatiestatus met een onderscheid tussen 3 groepen (volledig gevaccineerd, deels gevaccineerd of niet gevaccineerd). De drempel voor de "noodremprocedure" in het onderwijs wordt opnieuw verhoogd tot 4 gevallen binnen 1 week in 1 klas, waarbij de klas slechts 5 dagen wordt gesloten (ipv 7) (10/01/2022).
  • De drempel voor de "noodremprocedure" in het onderwijs wordt nog verder verlaagd naar 2 gevallen binnen 1 week in één klas. 
  • Bij gevaccineerde hoog-risicocontacten wordt tijdelijk maar één PCR-test uitgevoerd, tussen dag 3 en dag 6 na het risicocontact (bij voorkeur dag 5). In afwachting van het testresultaat, moet de persoon in quarantaine. 
  • De "noodremprocedure" die reeds van toepassing was in het onderwijs, waarbij de volledige klas minstens 1 week in quarantaine gaat, wordt geactiveerd vanaf 3 gevallen. 
  • Personen die naar België reizen (terugkerende residenten en aankomende buitenlandse reizigers) kunnen ook met een antigeen test getest worden in plaats van een PCR test. (01/11/2021)
  • Kinderen die ingedeeld werden als hoog-risicocontact na blootstelling in crèchekleuterschoollagere school of soortgelijke situaties, kunnen vanaf nu de quarantaine beëindigen na een eerste negatieve test. Een tweede test dag 7 na de laatste blootstelling blijft wel nog steeds noodzakelijk. Maatregelen voor clusters worden slechts genomen na een tweede besmette leerling binnen de 7 dagen (ipv voorheen 14 dagen). 
  • De quarantaineperiode van een niet-gevaccineerd hoogrisicocontact dat niet kan worden geïsoleerd van een besmette huisgenoot wordt verkort (bv. jong kind met COVID+ broer/zus of ouder). Indien een negatieve PCR-test wordt afgelegd aan het einde van de isolatieperiode van het indexgeval (dag 10), kan de quarantaine worden beëindigd. Een bijkomende test 7 dagen later is wel nog steeds vereist. 
  • De Brusselse regering besliste dat reizigers zonder vaccinatiecertificaat die in Brussel wonen en terugkeren uit een rode zone binnen de EU/Schengen, een quarantaine van ten minste 7 dagen moeten ondergaan, totdat een tweede negatief testresultaat is verkregen. (20/09/2021)

In de kolom rechts onder 'documenten' vindt u de aangepaste visuals voor testing bij symptomen, reizen en hoogrisico contacten in het Nederlands en Frans die op 10 januari 2022 in voege gaan. De Duitse en Engelse versie zullen eerstdaags eveneens ter beschiking zijn op www.info-coronavirus.be.

Sciensano, coronacommissariaat

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: