Nieuws  >  Geluidsopnames in de artsenpraktijk: wat is het juridisch kader?

Geluidsopnames in de artsenpraktijk: wat is het juridisch kader?

BRUSSEL 24/02 - Steeds meer patiënten willen het gesprek met hun arts opnemen. Mag dat? Professor Gezondheidsrecht Tom Goffin (UGent) en de Nederlandse artsenfederatie KNMG schetsen het juridisch kader en geven advies. “Artsen hoeven niet bang te zijn. Geluidsopnames kunnen de zorg ten goede komen.”

Professor Gezondheidsrecht Tom Goffin (UGent)
Professor Gezondheidsrecht Tom Goffin (UGent)

Medscape berichtte over een Amerikaans patiënt die zijn arts voor de rechtbank daagde nadat die zich ‘weinig flatterend' over hem had uitgelaten. Dat gebeurde tijdens een operatie. De patiënt registreerde wat er precies gezegd werd via zijn GSM en gebruikte die opname achteraf in het proces. Hij won de zaak.

"Dat klinkt als een horrorverhaal", vertelt Tom Goffin.  "Toch weten we dat het ook bij ons al is voorgevallen. Verschillende jaren terug was er de case van een esthetisch chirurg die zich tijdens een operatie neerbuigend uitliet over een vrouwelijke patiënt. Dat kreeg toen media-aandacht. Terecht, want het is geen goede praktijkvoering. Je laatdunkend uitspreken over je patiënt op het moment dat hij je niet kan horen, verraadt een gebrek aan respect. Als daar een opname van opduikt, kan die ook in België aanleiding geven tot een tucht- en/of rechtszaak."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: