Nieuws  >  Uitvoering sociaal akkoord voor specialisten in opleiding: “De speeltijd is voorbij”

Uitvoering sociaal akkoord voor specialisten in opleiding: “De speeltijd is voorbij”

Opinie

BRUSSEL 17/02 - Werken specialisten in opleiding vandaag in betere omstandigheden dan 6 maanden geleden? VASO-voorzitter Jonas Brouwers maakt een eerste balans op. “We mogen ons niet in slaap laten wiegen louter en alleen omdat er een sociaal akkoord is. Het moet ook effectief geïmplementeerd worden. Het is menens.”

Assistenten die onder druk minder uren aannemen dan ze presteren: moet verleden tijd zijn. Onbetaalde overuren: moet verleden tijd zijn.' Zo waarschuwde minister Vandenbroucke eind september op het netwerkevent ‘Physicians Living Tomorrow'. Vandenbroucke beloofde toen een onafhankelijk registratiemechanisme rond arbeidstijd voor alle specialisten in opleiding.

Jonas Brouwers, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) besprak diezelfde dag het moeizaam bevochten sociaal akkoord tussen VASO en de ziekenhuizen. Uniforme werktijdregistratie was daarin belangrijk, net zoals een correcte uitbetaling van overuren en wachtdiensten, moederschapsbescherming en voldoende wetenschappelijke tijd. In juli verankerde Vandenbroucke de ‘historische' deal in een Koninklijk Besluit, op 1 augustus trad het officieel in voege.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: