Nieuws  >  Wondzorgspecialist vertrekt naar het front in zijn thuisland Oekraïne om te helpen

Wondzorgspecialist vertrekt naar het front in zijn thuisland Oekraïne om te helpen

Opinie

GENT 28/02 - Ihor Vitenko (55) is al 23 jaar in België en werkt al 9 jaar in het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn als wondzorgspecialist. Morgen vertrekt hij naar Oekraïne, zijn land van herkomst. “Ik ga er werken in een militair hospitaal. Ik kan niet anders, dat is mijn plicht. Ik doe een inzameling want daar is een groot tekort aan medisch materiaal en medicatie.”

Ihor Vitenko (copyright wondzorgkliniek.be)
Ihor Vitenko (copyright wondzorgkliniek.be)

Ihor werkt niet alleen in het ziekenhuis, hij heeft ook een eigen wondzorgpraktijk in Heusden. "Sinds 2008 is wondzorg mijn dagelijkse job en mijn passie." Hij is opgeleid en werkzaam geweest als arts in Oekraïne, nadien heeft hij de opleiding verpleegkunde gevolgd in België. Hij werkte eerder als referentieverpleegkundige wondzorg in het Maria Middelares Ziekenhuis te Gent en nu al 9 jaar als wondzorgspecialist in het AZ Jan Palfijn.

Morgen, 1 maart, vertrekt Ihor naar Oekraïne. Hij krijgt steun van alle kanten, in de vorm van medisch materiaal. En dat is ook nodig, zegt hij. "De technieken die ik gebruik voor wondverzorging, kennen ze daar niet. Dus het materiaal hebben ze ook niet. Ik heb nog extra antisepticum en pijnstillers te kort op dit moment."

Ihor kocht twee bestelwagens en een ambulance (dankzij de hulp van zijn sponsors, Oekraïne project Edegem en Child-Help vzw) en vertrekt daarmee richting oorlogsgebied. Hij is de enige met een medisch profiel, de anderen die hem vergezellen zijn acht chauffeurs en technici. Drie chauffeurs gaan mee tot de grens met Oekraïne en keren dan terug, de andere vijf gaan mee het land in. "Twee vrouwelijke verpleegkundigen waren van plan om mee te gaan, hun koffers staan klaar, maar dat gaat voorlopig niet door, het is te gevaarlijk. "

"Mijn familie woont in Oekraïne. Mijn ouders wonen in het westen, daar is geen militaire basis, dus in principe is het daar iets veiliger, maar er zijn geen garanties. Er is daar constant veel stress door de sirenes die onophoudelijk loeien. De rest van de familie woont in de buurt van Kiev en is gevlucht voor de bommen en raketten. Mijn schoonmoeder en ons kleinkind zijn gevlucht naar mijn ouders en logeren voorlopig daar. Als alles goed gaat, neem ik hen vanuit Polen terug mee naar België. Voorlopig heb ik een maand onbetaald verlof gevraagd op het werk, maar we zien wel hoe de situatie evolueert. Mijn ouders hebben beslist dat ze in Oekraïne zullen blijven. Mijn moeder, die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, zegt dat ze alles al gezien en meegemaakt heeft in het leven."

Ihor gaat richting het militair hospitaal, buiten de hoofdstad. De eerste lijn is in de hoofdstad, voorlopig gaat hij werken in de tweede lijn.  "Ik ga waar ze mij meest nodig hebben. Ze kennen mij daar goed, ik heb daar al vele jaren opleiding wondzorgtechnieken gegeven. Mijn vrouw blijft hier in België, mijn kinderen zijn volwassen. Ik moet gaan helpen. Het is mijn plicht. Mijn vrouw heeft begrip en respect voor mijn beslissing. Ze steunt mij bij de voorbereiding van mijn reis die morgen begint. Vandaag doet zij nog de laatste inkopen."

Laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Kiev hield ook de vijfde nacht na de Russische invasie stand. ‘We zullen de hoofdstad niet opgeven, Oekraïne is al aan de winnende hand', zei de Oekraïense minister van Defensie vanmorgen. Intussen melden Russische persbureaus dat er zondag een nieuwe grondwet zou zijn goedgekeurd in Wit-Rusland. In de nieuwe grondwet doet het land afstand van zijn niet-nucleaire status. Dat betekent in theorie dat Rusland voor het eerst sinds het einde van de Sovjet-Unie kernwapens in het land kan plaatsen (Bron: De Standaard).

Ihor: "Gisteren zijn al raketten afgevuurd op Oekraïne vanuit Wit-Rusland". Oekraïense en Russische delegaties zijn intussen aangekomen in Wit-Rusland voor zogenaamde vredesgesprekken die zullen plaatsvinden in de regio van de kerncentrale van Tsjernobyl die sinds de kernramp verlaten is. Maar of de gesprekken iets zullen opleveren is twijfelachtig. De Oekraïense president Zelenski zei gisteren dat hij niet verwacht dat de onderhandelingen tot een oplossing zullen leiden. Ook Ihor deelt die mening, "Wit-Rusland zegt dat het wil bemiddelen in het conflict, in feite sturen ze aan op een capitulatie door Oekraïne, dat zal niet gebeuren. En Rusland stuurt voor deze vredesgesprekken niemand minder dan…de minister van Cultuur."

Wie Ihor wil steunen in zijn missie, kan dat via deze website.

Bronnen : gesprek met Ihor, https://www.pzc.nl/, De Standaard.

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Sabine Verschelde • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: