Nieuws  >  Huisartsentekort: welke oplossingen zijn er?

Huisartsentekort: welke oplossingen zijn er?

Opinie

BRUSSEL 07/04 - Coronacrisis, Oekraïnecrisis, klimaatcrisis, en huisartsencrisis ? Hoe nijpend is het huisartsentekort op dit moment? Als je bepaalde statistieken moet geloven, bevindt drie vierde van de Vlaamse gemeenten zich in de gevarenzone. Men spreekt van een tekort van zodra er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn. Waarom hanteert men deze grens, en bijvoorbeeld niet 8, of 6?

Deze grens van 9 lijkt me dus vrij arbitrair bepaald te zijn. Iets wat problematisch is, wil je op een degelijke manier onderzoeken of er een echt structureel tekort is.

Cijfers zeggen trouwens ook niet alles. Er is inderdaad gestegen werkdruk. Veel praktijken voeren een patiëntenstop in. De cruciale vraag moet zijn: waarom is die werkdruk gestegen? Is het omdat de administratieve overlast dusdanig groot geworden is, dat er minder tijd overblijft voor de patiënt, of is het omdat er echt zo'n enorme toestroom van nieuwe patiënten is?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: