Nieuws  >  De zorgethische benadering van Joan Tronto

De zorgethische benadering van Joan Tronto

Opinie

BRUSSEL 12/04 - Ethiek is overal, ook in de zorg. Dat bewees het feestsymposium 'Ethiek in zicht' van Zorgnet Icuro op 31 maart te Brussel. “Ethisch handelen betekent niet in de plaats van een ander denken of beslissen, maar constant aftoetsen wat die ander zélf wil.”

Zorgnet Icuro vierde met het feestsymposium de verjaardag van haar twee ethiekcommissies. De Commisie voor Reflectie & Visie-ontwikkeling bestaat 25 jaar en leverde intussen 24 ethische adviezen af. De Commissie voor Vorming en Intervisie bestaat 15 jaar en wil ethiek naar de werkvloer brengen.

De zorgethiek van Joan Tronto

Tijdens de plenaire sessies bleek dat ethiek in de zorg lang leefde als een levensbeschouwelijk en niet een empirisch concept. Men beschouwde ethiek als iets wat men bespreekt tijdens ethische commissies, niet als een vast onderdeel van de dagelijkse (zorg)praktijk. Het werk van professor politieke wetenschappen Joan Tronto (Universiteit van Minnesota), een van de grondleggers van de zorgethiek, bracht daar verandering in. Zij gaf het een meer wereldse invulling. Ethiek als een integraal onderdeel van de dagelijkse zorgpraktijk. Tronto was de eregast op het feestsymposium. Tijdens een gestreamd interview vanuit New York verduidelijkte ze de sterke link tussen zorg, ethiek en ons mens-zijn.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: