Nieuws  >  Agressie tegen artsen en apothekers: kan men deze voorkomen?

Agressie tegen artsen en apothekers: kan men deze voorkomen?

Opinie

BRUSSEL 14/04 - Kan men agressie voorkomen door geweldloos op te treden? Psychiater Peter Joostens heeft er veel ervaring mee. De voorzitter van 'Arts in Nood', dokter Michel Bafort, ging hierover met hem in dialoog tijdens een webinar over agressie tegen zorgverleners. Samen geven zij hun visie en aanbevelingen mee.

Opvallend is dat bijna 3.000 artsen, dierenartsen en apothekers zich voor deze webinar hadden ingeschreven. Dokter Michel Bafort, voorzitter van 'Arts in Nood', beklemtoonde de noodzaak om het taboe dat nog steeds rust op agressie bij zorgverleners, te doorbreken. 

Uit de eerste poll tijdens de webinar blijkt dat 40% van de deelnemers 'soms tot geregeld' met agressie te maken krijgt. Een recente enquête van de VUB (uit 2018) over agressie bevestigt deze tendens (33% had te maken met verbale agressie, 30% met psychische agressie en 10% met seksueel grensoverschrijdend gedrag). In een tweede poll komt de impact van de coronapandemie op de uiting van agressie aan bod. Daaruit blijkt dat 50% van de deelnemers 'soms tot zeer vaak' met verbale of fysieke agressie te maken kreeg de laatste twee jaar. Dat is verontrustend.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: