Nieuws  >  Contingentering: voorbij het communautaire debat

Contingentering: voorbij het communautaire debat

Opinie

BRUSSEL 06/05 - De laatste week was de contingentering weer een hot topic. Spijtig genoeg werd de inhoud van het nieuwe akkoord van minister Vandenbroucke volledig overvleugeld door de communautaire kant van de zaak. Er was vooral veel wij-zij retoriek te bespeuren. Bezorgdheden over de invloed van het akkoord op de gezondheidszorg, waren er niet. Het is jammer dat broodnodige veranderingen in onze gezondheidszorg, verzanden in communautair spierbalgerol.

Contingentering is nodig is om de overconsumptie in de zorg tegen te gaan en de huidige methode van ingangsexamen en vooropgestelde quota per discipline is de manier om dat te bereiken. Dat lijkt voor alle betrokkenen als een paal boven water te staan.  Persoonlijk heb ik hier toch wel wat bedenkingen bij.  Pakken we echt (op de best mogelijke manier) overconsumptie aan door de instroom van artsen te beperken?  En hoe realistisch is het om te verwachten dat die grote groep studenten, elk jaar opnieuw, past in dat vooropgestelde plaatje van de planningscommissie?  Is het ingangsexamen in zijn huidige vorm wel de beste manier om de juiste studenten uit te selecteren? 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: