Nieuws  >  Is er echt een tekort aan huisartsen in België? (Interview)

Is er echt een tekort aan huisartsen in België? (Interview)

Opinie

NAMEN 09/05 - Sommige patiënten hebben moeite om een huisarts in hun buurt te vinden of om snel een afspraak te maken. De reden hiervoor: een tekort aan huisartsen in sommige regio’s van ons land. Hoe is het zover gekomen, is dit in heel België het geval en welke oplossingen kunnen worden overwogen om deze situatie te verhelpen? Interview met dr. Philippe Tassart, huisarts in de provincie Namen.

In sommige regio's van België zijn er te weinig huisartsen. Is er echt sprake van een tekort?

De meningen lopen uiteen als we het over een tekort hebben. Om een tekort of een overschot te kunnen beoordelen, moeten we de behoefte en het aanbod analyseren, twee onbekenden waarvan wij de parameters moeten bepalen om verder te komen in ons denken. De eerste onbekende, de behoefte aan medische zorg bij de bevolking van een gemeente, is te veranderlijk en moeilijk te kwantificeren. We zouden kunnen uitgaan van de veronderstelling dat in een bevolking die groot genoeg is, de som van de behoeften aan medische zorg van elke inwoner gelijk is. In een dergelijke grote steekproef wordt geen rekening gehouden met individuele verschillen. Dit is immers gedeeltelijk onjuist. Er zijn regio's, zoals de Borinage (vroegere mijnregio), waar de bevolking kwetsbaarder is dan in andere. Deze verschillen zijn echter geleidelijk aan het verdwijnen, deels omdat de oorzaak van de ziekten zelf is verdwenen en deels als gevolg van verhuizingen van de bevolking. Hiermee moet echter rekening worden gehouden om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: