Nieuws  >  Reumatoloog op rust bouwt uitgebreide kunstgalerie: “Ons artsenkorps heeft artistiek talent” (Interview)

Reumatoloog op rust bouwt uitgebreide kunstgalerie: “Ons artsenkorps heeft artistiek talent” (Interview)

Opinie

BRUSSEL 01/06 - De bekende Mechelse reumatoloog Johan Waes (82) is vijf jaar op pensioen. Maar niet om uit te rusten. Sinds kort bouwt hij aan een kunstgalerij in een prachtig historisch pand te Mechelen. Waes: “Meer nog dan kunst zelf vind ik de mens erachter boeiend. Een expositie vormt een ideale opstap naar een gesprek met de schepper en zijn werk.”

Reumatoloog op rust Johan Waes, copyright Foto Kos
Reumatoloog op rust Johan Waes, copyright Foto Kos

In het gerenoveerde pand huist ook de Vlaamse Reumaliga, waarvan Waes al 25 jaar voorzitter is. Het diende eerder af en toe als tentoonstellingsruimte voor kunst van reumapatiënten. Waes: "De renovatie heeft jaren geduurd, maar ik ben erg blij met het resultaat. Vanaf dit jaar kunnen maximaal 12 kunstenaars er tegelijkertijd hun werk exposeren."

Wat Waes doet, wil hij goed doen. Dat bewijst ook zijn enorme boekenverzameling over  reumatische aandoeningen, waaronder de jicht. "Mijn collectie bevat meer dan 2200 boeken en doctoraatsthesissen rond het thema –waarvan 1600 dateren van vóór 1900. De collectie gaat terug tot het jaar 1534 en bevat alle mijlpaalwerken over reuma. Begrijpen hoe men toen over die ziekte dacht, vind ik razend interessant. Ik bezit ook veel oud beeldmateriaal van aandoeningen zoals jicht; denk bijvoorbeeld aan het klassieke beeld van een omzwachtelde voet. Enkele van die beelden dienden trouwens als illustratie in m'n nieuwe boek over de diagnose en de behandeling van jicht."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: