Nieuws  >  Registreren van gewicht in de huisartspraktijk: nuttig op elke leeftijd (Dr. Vermeulen)

Registreren van gewicht in de huisartspraktijk: nuttig op elke leeftijd (Dr. Vermeulen)

Opinie

BRUSSEL 31/05 - Obesitas en gerelateerde aandoeningen vormen een toenemend probleem in de westerse wereld en bijgevolg ook in ons land. Cijfers tonen dat er ook aan het opsporen hiervan werk aan de winkel is.

Dr Sebastien Vermeulen
Dr Sebastien Vermeulen

Nochtans kan goede registratie van gewicht op elke leeftijd interessante informatie opleveren en heeft ze verschillende voordelen. Kijken we naar de brede patiëntenpopulatie, dan kan ons dit helpen om overgewicht, obesitas en bij gevolg patiënten at risk voor ontwikkeling van metabool syndroom opsporen. Omgekeerd kan ondergewicht eveneens geïdentificeerd worden.

Hebben we het over gewichtsverlies, dan kan een goede registratie essentieel zijn om de anamnese verder te objectiveren en het eigenlijke verlies, alsook het tijdsbestek, in kaart te brengen. Dit kan in de eerste plaats belangrijk zijn bij opsporen van maligniteit, maar ook bij geriatrische patiënten at risk voor frailty kan goede objectivering helpen om optimale monitoring en behandeling te bekomen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: