Nieuws  >  Euthanasie voor assisen - "Enige uitspraak mogelijk" (reactie dr. Vankrunkelsven)

Euthanasie voor assisen - "Enige uitspraak mogelijk" (reactie dr. Vankrunkelsven)

BRUSSEL 31/01 - Huisarts en voormalig Open Vld-senator Patrik Vankrunkelsven reageert "opgelucht" en "heel tevreden" op de vrijspraak voor de drie artsen bij het euthanasieproces voor het Gentse hof van assisen. "Ik denk dat het de enige uitspraak mogelijk was."

Vankrunkelsven is een voorvechter van de euthanasiewetgeving. In de Senaat legde hij zich vooral toe op zo'n medisch-ethische dossiers.

Vankrunkelsven erkent wel dat het in dit dossier geen perfect uitgevoerde euthanasie was. "Er zijn kleine fouten geweest, maar de artsen veroordelen had zware gevolgen kunnen hebben, ook voor de perceptie van euthanasie in het algemeen."

Volgens de huisarts moet er nu op z'n minst een parlementair debat gevoerd worden. "Persoonlijk heb ik niet het gevoel dat er echt veel schort aan de euthanasiewetgeving."

Maar in de euthanasiecommissie zou er bijvoorbeeld wel meer transparantie kunnen zijn. Die Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie moet nagaan of de euthanasie die werd toegepast door een arts, verliep volgens de voorwaarden van de wet.

Ook over de strafmaat, bijvoorbeeld bij zware fouten, zou volgens Vankrunkelsven nagedacht kunnen worden. Nu voorziet de wetgeving geen strafmaat bij overtredingen.

Idem voor de onafhankelijkheid (van de geraadpleegde arts): "wat betekent dat naar de patiënt toe? Misschien is het beter dat te expliciteren."

Een duurtijd van de euthanasieprocedure inschrijven in de wet, lijkt dan weer te moeilijk, want die is afhankelijk van het dossier. 

THD/SGI/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: