Nieuws  >  Euthanasie voor assisen - "Bevestiging dat wetgeving werkt" (reactie Jean-Jacques De Gucht)

Euthanasie voor assisen - "Bevestiging dat wetgeving werkt" (reactie Jean-Jacques De Gucht)

BRUSSEL 31/01 - Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht is opgelucht met de uitspraak die afgelopen nacht viel in het Gentse euthanasieproces. De drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010, zijn vrijgesproken voor vergiftiging.

"Het is een bevestiging dat de wetgeving zoals ze vandaag bestaat, werkt", zegt hij vrijdagochtend in een reactie.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten zich verantwoorden voor het hof van assisen.

Voor de huisarts van Tine Nys vorderde de aanklager de vrijspraak, maar de uitvoerende arts en de psychiater moesten volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij wel schuldig verklaard worden aan vergiftiging.

De verdediging van de drie artsen had de vrijspraak gevraagd en heeft die gekregen.

Voor De Gucht is die uitspraak degene waarop hij had gehoopt. "Het bevestigt dat de euthanasiewet een belangrijk gegeven is. De mensen willen dat de wet blijft bestaan", zegt hij.

Hij merkt wel op dat "het proces is aangegrepen door verschillende mensen op de verkeerde manier". Hij verwijst naar de tegenstanders van de wet die het idee van zelfbeschikking ter discussie stellen.

De Gucht herhaalt ook dat wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tijdens een lopend proces gedaan heeft -hij pleitte voor een evaluatie en aanpassing van de euthanasiewetgeving- fout was.

Tot slot vindt De Gucht dat de commissie Euthanasie moet worden uitgebreid naar een commissie Levenseinde, waar dan ook palliatieve sedatie onder valt. 

DWM/LOD/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: