Nieuws  >  Euthanasie voor assisen - De Orde der artsen spreekt zich uit

Euthanasie voor assisen - De Orde der artsen spreekt zich uit

BRUSSEL 31/01 - De Orde der artsen vindt dat de euthanasiewet van 2002 zeker behouden moet worden, maar na al die jaren wel gemoderniseerd kan worden. "We moeten ze lichtjes upgraden zonder aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens te raken", zegt ondervoorzitter Michel Deneyer.

Volgens Deneyer was het euthanasieproces rond Tine Nys slecht voor het vertrouwen van het publiek, omdat het door de hoge inzet 'bitsig en polariserend' was.

"Het is goed dat artsen die euthanasie willen uitvoeren dat kunnen blijven doen in een wettelijk kader", zegt hij.

De Orde der artsen vindt de basis van de euthanasiewet zeer goed, maar zegt wel dat de wet na al die jaren opgefrist kan worden.

In april 2019 schreef de commissie euthanasie van de nationale raad van de Orde een adviestekst over euthanasie bij psychisch lijden, waarin ze enkele suggesties deden. Zo bepleit de nationale raad dat de arts die euthanasie overweegt bij een psychiatrische patiënt, fysiek samenkomt met de twee andere geraadpleegde psychiaters, en met hen een verslag opstelt. Ook andere zorgverleners van de patiënt worden best bij het overleg betrokken. De samenkomst zou dan terugbetaald kunnen worden door het Riziv, zoals dat ook gebeurt bij het 'Multidisciplinair Oncologisch Consult' (MOC) bij kanker.

De euthanasiewet afschaffen mag zeker niet gebeuren, benadrukt Deneyer, omdat er mensen zijn die fysiek of psychisch zodanig lijden dat ze zich in een uitzichtloze situatie bevinden.

"Eens zij in een vertrouwensrelatie met een arts besloten hebben tot een vorm van levensbeëindiging, voelen deze patiënten zich veel geruster dat ze niet gaan moeten afzien." 

MLI/VDH/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: