Nieuws  >  "Palliatieve zorgteams vaak hefboom naar uitvoering euthanasie" (FPZV)

"Palliatieve zorgteams vaak hefboom naar uitvoering euthanasie" (FPZV)

BRUSSEL 13/02 - De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (FPZV) betreurt dat een palliatief zorgtraject geframed wordt als een vertraging van de euthanasievraag. "Het doet de palliatieve zorgteams onrecht aan, want zij zijn vaak een hefboom naar de uitvoering van euthanasie", zegt FPZV-voorzitter Gert Huysmans.

De Morgen schrijft donderdag dat verschillende katholieke ziekenhuizen de uitvoering van euthanasie proberen af te remmen, door hun patiënten te verplichten eerst een palliatieve procedure te doorlopen. Het verplicht maken van het palliatief proces bij iemand die euthanasie vraagt, is nochtans onwettig, aldus de krant. 

Volgens Gert Huysmans is de framing van het palliatief zorgtraject als een soort vertraging van het euthanasieproces "achterhaald". "Je zal hard moeten zoeken naar palliatieve zorgteams die palliatieve zorg gebruiken om de euthanasievraag kort te sluiten", stelt hij.

"De realiteit van vandaag is net het omgekeerde: het zijn palliatieve teams die de euthanasie-uitvoering mogelijk maken en ondersteunen. Zij zorgen ervoor dat artsen en verpleegkundigen de vraag serieus nemen en ermee aan de slag gaan."

De voorzitter benadrukt dat het palliatieve zorgtraject altijd moet afgetoetst worden aan de wil van de patiënt, maar dat de wet ook stelt dat bekeken moet worden of er een redelijk alternatief is voor het lijden van de patiënt.

Zo stellen sommige patiënten de euthanasievraag uit wanhoop, omdat er bijvoorbeeld te weinig aan goede pijnstilling gedaan is. In dat geval getuigt het net van goede zorg om de patiënt te informeren naar alle vormen van pijnbestrijding.

"Het zou zonde zijn als de euthanasievraag door de patiënt gesteld zou worden, enkel omwille van slechte zorg", aldus Huysmans. 

MLI/PLS/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: