Nieuws  >  Rekenhof krijgt inzage in "farmadeals"

Rekenhof krijgt inzage in "farmadeals"

BRUSSEL 16/04 - Het Rekenhof kan in de toekomst inzage krijgen in de vertrouwelijke deals die de overheid sluit met farmabedrijven over de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen waarvan de therapeutische werkzaamheid nog onzeker is. De plenaire Kamer heeft daarover donderdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De inzage geldt enkel voor toekomstige contracten.

Om dure, innovatieve geneesmiddelen betaalbaar te houden, kan de regering met farmabedrijven vertrouwelijke contracten sluiten, de zogenaamde artikel 81-contracten.

De jongste jaren maakte minister van Volksgezondheid Maggie De Block steeds meer gebruik van die contracten. Volgens het Rekenhof zijn die farmadeals nu al goed voor 29,07 procent van de uitgaven voor geneesmiddelen. In 2016 was dat nog maar 18,55 procent.

Het systeem leidt soms tot omstreden beslissingen. Zo was er een tijd terug discussie over een goedkoop geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, Avastin, dat niet wordt terugbetaald door de sociale zekerheid, terwijl de veel duurdere variant Lucentis wel werd terugbetaald.

Door het nu goedgekeurde wetsvoorstel kan het parlement aan het Rekenhof een onderzoeksopdracht geven om een contract in te gaan kijken, indien de Kamer vreest dat er procedureel en budgettair iets niet volledig in de haak is.

De wet is enkel van toepassing op toekomstige contracten. De wet toepassen op lopende contracten zou voor jurdische problemen kunnen zorgen. 

KVH/RHA/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: