Nieuws  >  COVID-19: Artsenverenigingen willen centralisatie coronatestpunten

COVID-19: Artsenverenigingen willen centralisatie coronatestpunten

BRUSSEL 06/05 - Afgelopen dagen waren nog wat problemen met de bedeling van coronatestkits voor huisartsen. De testen centraliseren naar de triagecentra zou een oplossing bieden voor die problemen aangezien die centra voldoende bedeeld worden door een federaal platform. Dat stelt huisartsenvereniging Domus Medica.

Momenteel hebben de huisartsen de keuze om via hun gebruikelijke labo of via de triagecentra tests aan te vragen. Huisartsen kregen dus geen persoonlijke pakketten.

Zo'n 99 procent van de coronatests wordt wel afgenomen in de triagecentra en niet in de praktijk van de huisarts, meldt Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

Meestal worden enkel mensen die niet mobiel genoeg zijn om tot zo'n centrum te komen, door de huisarts getest. Huisartsen kunnen dan het nodige test- en beschermingsmateriaal ophalen bij een van de triageposten.

Ook voor het tekort aan beschermingsmateriaal bij huisartsen zou de centralisering een ideaal scenario zijn, meldt Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica. Huisartsen kregen tot nu toe één pakket met mondmaskers en ontsmettingsalcohol per individuele praktijk. Die mondmaskers zijn niet geschikt voor het afnemen van een coronatest. In de triageposten zijn wel volledige beschermingspakken ter beschikking.

Dokter Scheveneels geeft ook aan dat het voor huisartsen niet evident is om hun wachtzalen in te delen zodat COVID-patiënten gescheiden worden van mensen die er komen voor een niet-dringende consultatie. Een centralisatie van test- en beschermingsmateriaal naar de goed bedeelde triagecentra lijkt dus de beste oplossing voor de artsenverenigingen. 

ROM/HDB/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: