Nieuws  >  COVID-19: Apothekers willen ingezet worden bij contact tracing en bij de komende vaccinatiecampagne

COVID-19: Apothekers willen ingezet worden bij contact tracing en bij de komende vaccinatiecampagne

BRUSSEL 08/05 - In het begin van de lockdown verdubbelde het dagelijks aantal bezoeken aan de apotheek, onder andere door het hamstergedrag. Nu zijn de bezoeken opnieuw genormaliseerd, maar krijgen de apothekers te maken met drie keer zoveel telefonische vragen. Dat zijn enkele vaststellingen die het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) vrijdag deed.

"Buiten de zorg voor hun patiënten zetten de apothekers zich ook in voor hun collega-zorgverleners, door te zorgen voor beschermingsmaterialen", benadrukt het apothekersnetwerk.

"Ze nemen ook hun verantwoordelijkheid op in de Vlaamse schakelzorgcentra. Ze zijn betrokken bij het opzetten en organiseren van het medicatiebeleid binnen het centrum. Ze vormen een essentiële brugfiguur tussen het ziekenhuis en het schakelzorgcentrum wat betreft de medicatieoverdracht en het medicatieschema van de patiënt. Hun rol wordt door alle betrokken lokale zorgverleners als een meerwaarde aanzien."

VAN klaagt er anderzijds over dat apothekers door de overheid vaak vergeten werden tijdens deze crisis. "Er is te weinig overleg of erkenning van de overheid voor het werk van de apothekers", vindt VAN.

Apothekers kregen de hachelijke opdracht om de schaarste van persoonlijke beschermingsmiddelen te beheersen, met name alcoholische ontsmettingsmiddelen en mondmaskers, en werden zonder waarschuwing weer van die verantwoordelijkheid ontlast met alle werkdruk, chaos en psychologische druk van dien.

"De zorgverleners in de eerste lijn bewijzen, samen met de ziekenhuizen, dat ze in staat zijn om zulke situaties op te vangen en vertonen een groot engagement", aldus VAN.

"Jammer genoeg wordt dit engagement niet te vaak erkend, of neemt men beslissingen over de hoofden van de zorgverleners heen."

De apothekersvereniging vraagt tot slot dat de apothekers worden ingezet bij de maandag startende contact tracing. Om deze tracing te doen slagen, is het belangrijk dat burgers goed geïnformeerd worden. De lokale apotheker en andere zorgverleners uit de eerste lijn zijn hiervoor goed geplaatst.  Apothekers vragen ook om ingeschakeld te worden in vaccinatiecampagnes. Het aankomende vaccin tegen COVID-19 en de campagne voor seizoensvaccinatie dit najaar zijn hierbij een opportuniteit.

Update over maskers en filters

De Block heeft vandaag, 11 mei, de apothekers bedankt omdat ze sinds dag één van de coronacrisis voortdurend open gebleven zijn.

De APB is nog steeds niet te spreken over de werkwijze van Comeos in verband met de mondmaskers. Er komen vele klachten binnen van burgers, die maskers "kosten veel geld en zijn in feite rommel."  Comeos zou het spel niet eerlijk hebben gespeeld en zich een mooi imago hebben willen aanmeten met enkele initiatieven voor liefdadigheid.

De 22 miljoen filters die federaal minister van Justitie Koen Geens besteld heeft, zijn niet compatibel met de 18 miljoen mondmaskers die minister van Defensie Philippe Goffin besteld heeft. Dat meldt de Franstalige nieuwssite RTL Info zondag. De apothekers zijn nog steeds bereid om een rol te spelen bij de verdeling van de maskers en filters.

 

 

PLE/SGI/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: