Nieuws  >  COVID-19: VS keuren thuistest goed die coronavirus opspoort in speeksel

COVID-19: VS keuren thuistest goed die coronavirus opspoort in speeksel

WASHINGTON 08/05 - Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) heeft vrijdag een eerste thuistest goedgekeurd waarbij het coronavirus kan worden opgespoord op basis van een speekselstaal. Eerder waren er al tests goedgekeurd met stalen uit de neus.

De noodvergunning werd afgeleverd aan een laboratorium van de Rutgers-universiteit. Patiënten met een voorschrift zullen een testkit opgestuurd krijgen, waarna ze een speekselstaal naar het laboratorium kunnen sturen ter analyse.

De FDA heeft tot nu toe tachtig verschillende coronatests goedgekeurd, de meeste in laboratoria en onderzoekscentra. Op 20 april kreeg een van de grootste ketens van laboratoria, LabCorp, de goedkeuring voor een thuistest met een staal van diep in de neus. 

De nieuwe speekseltest, ontwikkeld door de Rutgers-universiteit in samenwerking met Spectrum Solutions en Accurate Diagnostic Labs, maakt een bredere screening mogelijk dan via de standaardmethode met behulp van neus- en keelmonsters in een zorginstelling of testlocatie die een fysieke interactie met een gezondheidsprofessional vereist.
 
"De impact van deze goedkeuring betekent dat de gezondheidszorgprofessionals niet langer blootgesteld worden aan de risico's die verbonden zijn aan het uitvoeren van neus-en keeltests, en dat kostbare persoonlijke beschermingsmaterialen beter ingezet kunnen worden in de patiëntenzorg", aldus Andrew Brooks, chief operating officer en directeur technologische ontwikkeling bij de Rutgers-universiteit.
First at-home saliva test for COVID-19 earns FDA approval
FDA Approves Emergency Use of Saliva Test to Detect COVID-19

FUL/MDM/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: