Nieuws  >  COVID-19: China geeft "lacunes" in eigen gezondheidssysteem toe

COVID-19: China geeft "lacunes" in eigen gezondheidssysteem toe

PEKING 09/05 - De coronacrisis heeft "lacunes" in de Chinese gezondheidszorg blootgelegd. Dat heeft Li Ben, de Chinese onderminister voor Gezondheid, zaterdag toegegeven. "De epidemie heeft duidelijk gemaakt dat China nog lacunes heeft in de preventiesystemen, in de controle van grote epidemies en in zijn volksgezondheidssysteem", aldus Li tijdens een persconferentie.

De uitspraken komen er na een nu al weken durende golf van kritiek uit Wasington over hoe Peking het coronavirus aangepakt heeft.

Het virus dook eind vorig jaar voor het eerst op in de miljoenenstad Wuhan. Verschillende dokters uit die stad die aan de alarmbel trokken, werden ondervraagd door de politie en ervan beschuldigd geruchten te verspreiden.

In februari had president Xi Jinping zich al in dezelfde zin uitgesproken, maar de uitspraken van de onderminister komen er dus op een nieuw hoogtepunt van spanningen tussen Washington en Peking.

Donald Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo herhaalden al enkele keren dat het virus uit een labo in Wuhan ontsnapte, maar konden voor die stelling nog geen bewijzen publiek maken.

De minister van Gezondheid legde verschillende pistes voor die de gezondheidszorg moeten verbeteren. In China raakten volgens de officiële cijfers meer dan 80.000 mensen besmet, en 4.633 bezweken aan de gevolgen van het virus. 

BGY/VRW • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: