Nieuws  >  COVID-19: FAGG keurde al 18 klinische proeven goed

COVID-19: FAGG keurde al 18 klinische proeven goed

BRUSSEL 23/06 - Het geneesmiddelenagentschap FAGG had op 18 juni al achttien klinische proeven goedgekeurd rond behandelingen en vaccins voor COVID-19, zo meldt het dinsdag.

Vaak gaat het om een krachtenbundeling van universiteiten, farmaceutische firma's en ziekenhuizen.

Onder de proeven is er één bij die een kandidaatvaccin voor COVID-19 zal beoordelen, van het Duitse biotechbedrijf CureVac.

In de andere gevallen gaat het om bestaande geneesmiddelen die al vergund waren voor een andere ziekte, waarvan onderzocht worden of ze ook heilzaam zijn bij de behandeling van COVID-19. Denk maar aan de malariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine, het combinatiegeneesmiddel ritonavir/lopinavir dat hiv afremt, en zilocuplan tegen de zeldzame auto-immuunziekte myasthenia gravis.

Er werden ook elf amendementen goedgekeurd, waarbij toestemming gegeven werd om het opzet van een eerdere klinische proef te veranderen. Dat kunnen best ingrijpende aanpassingen zijn, zoals bijvoorbeeld het testen van een ander geneesmiddel.

"In deze crisisperiode is dat een manier om snel te kunnen reageren" klinkt het bij het FAGG. "Het kan zijn dat ze na een maand testen beslissen om de resultaten met een bepaald geneesmiddel te vergelijken met een ander geneesmiddel."

Alle proeven zijn nog lopende, en alles samen kunnen er tot 3.000 patiënten bij betrokken zijn op 31 verschillende locaties. Het gaat om patiënten die zwaar getroffen werden door COVID-19, en hun toestemming geven.

Volgens het FAGG zijn achttien klinische proeven en elf amendementen voor een aandoening op zo'n korte tijd best veel. In België worden jaarlijks een 500-tal klinische proeven gedaan door universiteiten, farmaceutische firma en ziekenhuizen. Maar bij deze proeven valt op dat ze vaak samenwerken. 

MLI/RHA/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: