Nieuws  >  COVID-19: "Schakel medische reserve in om contact tracing te redden" (sp.a)

COVID-19: "Schakel medische reserve in om contact tracing te redden" (sp.a)

BRUSSEL 17/07 - Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) pleit er vrijdag voor om de medische reserve, de artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel die zich opgaven als vrijwilliger in de strijd tegen het coronavirus, in te schakelen voor contactopsporing. "Enkel met hun expertise zullen we erin slagen om de contact tracing snel op punt te krijgen", zegt Anaf, nadat vaccinoloog Pierre Van Damme in de coronacommissie in het Vlaams Parlement hierover aan de alarmbel had getrokken.

Van Damme zei in het Vlaams Parlement vrijdag dat de contactopsporing "niet werkt". Hij pleitte voor een parallel systeem, tenminste tot het huidige op punt zou staan. Dat zou naar verwachting pas eind augustus zijn. Terwijl een tweede coronagolf op dit moment al aan kracht lijkt te winnen.

"Zoals professor Van Damme zei: het is 5 nà 12. Dat minister Beke nog steeds blijft spreken over 'kinderziektes' is werkelijk wraakroepend en getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid bij de minister. De contact tracing zou onze eerste verdedigingslinie tegen een tweede golf van het virus moeten zijn, maar die verdedigingslinie lijkt momenteel eerder op een kaas met veel gaten. De enige manier om die gaten snel te vullen, is door het inschakelen van de medische reserve om de contact tracing te redden", zegt Anaf in een persbericht.

Volgens de sp.a wordt op dit moment in Vlaanderen beroep gedaan op veelal laaggeschoolde callcentermedewerkers, die werken aan een minimumloon.

Bij de ongeveer 3.000 vrijwilligers uit de medische reserve zou wel de expertise - medische voorkennis en specifieke sociale vaardigheden - te vinden zijn die nodig is voor contact tracing.

"Enkel met hun expertise zullen we erin slagen om de contact tracing snel op punt te krijgen. Laat ons dus snel een beroep doen op hun engagement." 

VKB/VEF/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: