Nieuws  >  COVID-19: UZ Leuven bereidt zich voor op een mogelijk tweede coronagolf

COVID-19: UZ Leuven bereidt zich voor op een mogelijk tweede coronagolf

LEUVEN 22/07 - Het UZ Leuven heeft een opschaalplan uitgewerkt om - indien nodig - opnieuw een groot aantal coronapatiënten te kunnen opvangen. Momenteel is er voor hen op het UZ Gasthuisberg een hospitalisatieafdeling voorzien voor bewezen en niet-bewezen COVID-19-patiënten, maar naargelang de stijging van het aantal patiënten zullen drie intensieve en niet-intensieve eenheden kunnen worden vrijgemaakt. Dat meldt het ziekenhuis.

Momenteel is er in het UZ Leuven nog geen sprake van een grote toename van het aantal coronapatiënten. In het ziekenhuis worden vier patiënten verzorgd met COVID-19. In vergelijking met vorige week vrijdag is er dat één meer. Twee patiënten liggen op intensieve zorg waarvan er één beademd wordt. Er revalideren daarnaast zeven ex-COVID-19-patiënten in campus Pellenberg.

"Het ziekenhuis kan in een eerste fase drie niet-intensieve medische eenheden vrijmaken voor bevestigde COVID-19-patiënten. Er is een week tijd nodig om de eenheden klaar te maken. Om die tijd te overbruggen is een pop-up-unit voorzien die binnen 24 uur kan klaar zijn", zegt hoofdarts Gert Van Assche.

Deze eenheden zullen worden bemand door zorgverleners die zichzelf kandidaat stelden en opleiding en ondersteuning krijgen. Eenzelfde plan is voorzien voor de intensieve afdelingen van het ziekenhuis.

"Er zijn momenteel al een aantal onderdrukkamers voorbehouden voor COVID-19-patiënten met intensieve zorgnood. Er zullen naargelang de stijging van het aantal patiênten met een intensieve zorgnood achtereenvolgens drie intensieve eenheden kunnen worden vrijgemaakt", aldus Gert Van Assche.

Na de grootschalige coronapandemie in de maanden maart, april en mei is in het ziekenhuis steeds een beperkte crisis-coördinatiecel paraat gebleven. "De uitgebreide coördinatiecel kan indien nodig onmiddellijk opnieuw samenkomen. We volgen de evolutie van het aantal opgenomen patiënten en de globale cijfers nauwgezet op", aldus de hoofdarts.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis begin april werden in het UZ Leuven 156 coronapatiënten verzorgd, waarvan 46 op intensieve zorg en 33 aan een beademingstoestel. 

PLE/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: