Nieuws  >  COVID-19: Brussel vraagt duidelijkere richtlijnen voor tests in woonzorgcentra

COVID-19: Brussel vraagt duidelijkere richtlijnen voor tests in woonzorgcentra

BRUSSEL 24/07 - De Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vraagt de Risk Management Group om duidelijkere richtlijnen voor coronatests in de woonzorgcentra. Op dit moment kan niemand zeggen wanneer er precies moet worden overgegaan tot algemene testing van bewoners en personeel in een woonzorgcentrum om te vermijden dat het virus zich weer kan verspreiden, zei hij vrijdag tijdens een persconferentie over de Brusselse Covid-19-maatregelen.

In het algemeen wordt aan iedereen die symptomen van het coronavirus vertoont, gevraagd om zich te laten testen. Nauwe contacten worden dan via het contactonderzoek opgespoord, zodat ook zij een test kunnen ondergaan.

In Brusselse woonzorgcentra worden bewoners met symptomen onmiddellijk getest. Duiken er verschillende gevallen op in hetzelfde woonzorgcentrum, dan wordt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie verwittigd en gaat die over tot een bredere testing in het betrokken centrum.

Maar Brussels minister van Gezondheid Alain Maron vraagt duidelijkere richtlijnen van de Risk Management Group, die op basis van risicoanalyses uitdoktert welke beschermingsmaatregelen nodig zijn voor de volksgezondheid.

Op dit moment is niet duidelijk op welk moment er moet worden overgegaan tot een bredere testing van bewoners en personeel, zei hij vrijdag op een persconferentie over de Brusselse coronamaatregelen.

Het Gewest staat er wel beter voor dan enkele maanden geleden, benadrukte Maron. Zowel op vlak van beschikbare middelen als op vlak van organisatie is een lange weg afgelegd en kunnen bijvoorbeeld veel meer testen worden afgenomen dan in maart het geval was, zei hij.

Brussel wordt momenteel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de provincie Antwerpen niet geconfronteerd met een alarmerende piek in het aantal besmettingen. De regio rond de Hoofdstad zit momenteel in een fase '2' op een schaal van '4', wat betekent dat er meerdere besmettingsclusters vastgesteld zijn en er tussen de 10 en 30 besmettingen per dag worden geregistreerd. 

JDD/VEF/LOD/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: