Nieuws  >  COVID-19: EU-Commissie bestelt voor 63 miljoen euro aan coronamedicijn remdesivir

COVID-19: EU-Commissie bestelt voor 63 miljoen euro aan coronamedicijn remdesivir

BRUSSEL 29/07 - De Europese Commissie stelt het coronamedicijn remdesivir vanaf begin augustus ter beschikking van de lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. De Commissie heeft daarvoor een contract van 63 miljoen euro afgesloten met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead.

In eerste instantie kunnen daarmee zowat 30.000 patiënten met symptomen van het coronavirus behandeld worden.

De Europese Commissie gaf remdesivir begin juli al groen licht voor de behandeling van Covid-19. Het medicijn - dat ontwikkeld werd als een geneesmiddel tegen ebola maar daarvoor nooit werd goedgekeurd - is wellicht geen wondermiddel, maar kan wel de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes afremmen en het herstel van coronapatiënten op die manier versnellen.

Het is het eerste coronamedicijn dat in de hele Europese Unie is toegelaten. De Europese Commissie heeft nu een contract afgesloten met de Amerikaanse producent Gilead om genoeg dosissen Veklury - de merknaam voor remdesivir - te voorzien voor de behandeling van ongeveer 30.000 patiënten.

De Commissie stelt het geneesmiddel vanaf begin volgende maand ter beschikking van de lidstaten en het Verenigd Koninkrijk en zal de verdeling ervan coördineren.

Die eerste dosissen moeten voldoende zijn om de vraag voor de komende maanden af te dekken, verzekert de Europese Commissie. Maar de Commissie onderhandelt al over een nieuwe levering remdesivir, die dan vanaf oktober verdeeld zou kunnen worden.

Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides spreekt van een "belangrijke stap vooruit in de strijd om deze ziekte te overwinnen".

"De Commissie spaart kosten noch moeite om toegang tot veilige en efficiënte behandelingen te garanderen", aldus de Cypriotische. 

VEF/KWO/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: