Nieuws  >  COVID-19: Antwerpen krijgt eigen "COVID-testdorp" voor mensen zonder symptomen

COVID-19: Antwerpen krijgt eigen "COVID-testdorp" voor mensen zonder symptomen

ANTWERPEN 30/07 - Op de site Spoor Oost in Antwerpen opent volgende week #TestCovid, een locatie voor COVID-tests op grote schaal. In het testdorp kunnen 500 tot 4.000 testafnames per dag gebeuren, stelt de stad. Het project is specifiek bedoeld voor mensen zonder symptomen.

Inwoners van de stad Antwerpen die zich willen laten testen, moeten zich eerst registreren op een website, waar ze ook enkele vragen moeten invullen. Op basis daarvan krijgen ze te horen of ze zich mogen laten testen in het testdorp.

"In principe is dat een formaliteit", klinkt het op het kabinet van Fons Duchateau (N-VA), schepen van Gezondheidszorg. "We gaan vooral na of je tot een risicogroep behoort omdat je bijvoorbeeld net uit vakantie terugkwam. Het is wel niet de bedoeling dat je je bij wijze van spreken voor de fun zou laten testen, er moet een reden zijn."

Een test is niet gratis, maar kan wel zoals steeds worden terugbetaald. Alle stalen van het testdorp worden verwerkt door een nieuw labo in de Universiteit Antwerpen onder leiding van prof. dr. Herman Goossens, zodat private labo's en die van ziekenhuizen zich kunnen blijven concentreren op stalen die van huisartsen en ziekenhuizen komen.

De stad Antwerpen en de Universiteit Antwerpen krijgen ook de steun van de Huisartsenkringen van Antwerpen, het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de FOD Volksgezondheid.

"Doordat heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en labo's overspoeld", zegt Duchateau. "Deze situatie heeft versterking nodig. Door met een testdorp schaal en snelheid te combineren zonder dat een arts nodig is, krijgen zij opnieuw zuurstof voor hun zorg voor zieke mensen."

Naast het weghalen van mensen zonder symptomen uit het zorgcircuit, heeft het testdorp volgens de stad ook als voordeel dat besmettingshaarden sneller en nauwkeuriger in kaart kunnen worden gebracht.

Ook de economie zou zijn voordeel doen: bedrijven zullen minder lang moeten wachten (en hun werkzaamheden stilleggen of aanpassen) tot het testresultaat van een mogelijk besmette medewerker bekend is.

Voor mensen mét symptomen verandert er niets: zij contacteren nog steeds best hun huisarts. 

HDB/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: