Nieuws  >  COVID-19: Dertien gemeenten met meer dan 1 op 1.000 besmettingen

COVID-19: Dertien gemeenten met meer dan 1 op 1.000 besmettingen

BRUSSEL 03/08 - Al dertien gemeenten tellen meer dan 1 op 1.000 besmette personen in de voorbije week. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht maandag gezegd tijdens een persconferentie van het crisiscentrum. Het virus is niet alleen in Antwerpen een probleem, benadrukte hij ook.

"We kunnen zeggen dat het virus opnieuw intens circuleert op ons grondgebied", zei Van Gucht, die na een vakantie weer het woord voert op de persconferenties over het coronavirus. De cijfers blijven stijgen, stelde de viroloog, ook die in de ziekenhuizen.

Het virus is niet alleen in Antwerpen een probleem, benadrukte hij. "We zien stijgingen op verschillende plaatsen in bijna alle provincies, voornamelijk in dichtbevolkte steden en wijken met lagere socio-economische status."

De meeste besmettingen worden volgens Van Gucht nog steeds vastgesteld bij twintigers en dertigers, maar de cijfers stijgen ook bij andere leeftijdsgroepen.

Van Gucht legde ook uit dat het verhoogde aantal testen geen verklaring kan zijn voor de stijging in het aantal besmettingen. "We doen gemiddeld 20.000 testen per dag. Globaal is er een stijging van 20 procent in het aantal uitgevoerde testen, terwijl het aantal positieve gevallen met 68 procent stijgt."

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens riep tijdens de persconferentie nog eens op om maximaal aan telewerk te doen. Dat is sterk aanbevolen, en in Antwerpen zelfs verplicht als het kan. "Uiteraard is het niet mogelijk voor alle sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. Om het werk veilig te laten verlopen waar telewerk niet mogelijk, zijn er gidsen opgemaakt met maatregelen." 

 

HED/SAD/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: