Nieuws  >  COVID-19: Testdorp Spoor Oost start donderdag met drie 'teststraten'

COVID-19: Testdorp Spoor Oost start donderdag met drie 'teststraten'

ANTWERPEN 05/08 - Het Antwerpse testdorp TestCovid op Spoor Oost gaat donderdagochtend open met twee teststraten voor mensen die met de auto komen en een teststraat voor mensen die te voet of met de fiets komen. Volgens Jan Stroobants, spoedarts bij ZNA Middelheim en initiatiefnemer van het testdorp, kan die capaciteit indien nodig opgeschaald worden naar zeven à acht teststraten.

Om de druk op de eerstelijnshulp te verminderen, opent donderdag op Spoor Oost aan de Noordersingel een 'drive-in'-testdorp. Die faciliteit is specifiek bedoeld voor inwoners van de stad en vier buurgemeenten die geen ziektesymptomen hebben.

De proefdoorloop op woensdag verloopt alvast vlot. "We starten met drie teststraten, twee voor mensen die met de wagen komen en een voor mensen die te voet komen", zegt Jan Stroobants. "Wie met de fiets komt, parkeert zijn fiets en gaat dan te voet."

Volgens Stroobants duurt het maar iets langer dan een minuut om de test af te nemen. In eerste instantie kunnen per dag in die drie teststraten 500 à 600 mensen per dag getest worden, maar die capaciteit kan indien nodig opgeschaald worden naar 4.000.

De tests worden uitgevoerd door studenten verpleegkunde van de AP-hogeschool, in het kader van hun stage. Per straat gaat het om drie studenten.

Meerdere keren per dag worden de stalen opgehaald en naar het labo gebracht. De analyse, die gecoördineerd wordt door Herman Goossens van de UAntwerpen, gebeurt op dit moment in een laboratorium in Zwijndrecht, met een capaciteit van 1.500 analyses per dag.

Aan de UAntwerpen wordt een eigen testcapaciteit uitgebouwd om naar 4.000 per dag te evolueren. Het duurt tussen de 24 en 48 uur vooraleer het resultaat gekend is.

In het testdorp kan niet zomaar iedereen zich laten testen. Zo moet men een activatiecode gekregen hebben. Die code is te verkrijgen via een contactonderzoeker, of automatisch na terugkeer uit een risicogebied. Ten tweede mag de persoon geen ziektesymptomen van COVID-19 vertonen. Wie wel symptomen heeft, moet zijn huisarts contacteren.

Ten derde is het testdorp enkel bedoeld voor inwoners van één van de negen districten van de stad Antwerpen of van de gemeenten Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem.

Ten slotte moet de persoon zich geregistreerd hebben op www.testcovid.be. Op die site moet men de verkregen activatiecode ingeven en een aantal vragen beantwoorden. Wie in aanmerking komt, kan vervolgens een afspraak maken, tot twee dagen in de toekomst.

 

SAD/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: