Nieuws  >  COVID-19: Mechelen en Sint-Katelijne-Waver richten callcenter op voor contactopsporing

COVID-19: Mechelen en Sint-Katelijne-Waver richten callcenter op voor contactopsporing

SINT-KATELIJNE-WAVER 10/08 - Twaalf stadsmedewerkers uit Mechelen en Sint-Katelijne-Waver bemannen sinds afgelopen donderdag een lokaal callcenter dat aan contactopsporing doet om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Vanuit een leegstaande vleugel in het Mechelse stadhuis kunnen dagelijks tot 320 contactgesprekken plaatsvinden. Wanneer er sprake is van thuisisolatie kunnen drie maatschappelijk assistenten ook aan huis gaan indien nodig.

Vorige week gaf de Vlaamse regering de mogelijkheid aan lokale besturen om ook een rol op te nemen bij het centrale opsporingswerk. Doordat de voorbereiding daartoe al opgestart was, kon donderdag al een callcenter openen in Mechelen. Twaalf stadsmedewerkers zijn aangesteld om het callcenter te bemannen, de aanwerving van extra kandidaten loopt nog steeds.

Hun taak is drievoudig: informeren, sensibiliseren en informatie verzamelen. Het gaat dus om meer dan louter contactopsporing. Dit lokaal initiatief van contact- en bronopsporing met het oog op het identificeren van infectiehaarden werkt aanvullend en versterkend.

"Het voortdurend en herhaaldelijk bewustmaken van de mensen is minstens even belangrijk in deze fase", zegt Jan Simons, coördinator van het callcenter. "Het is belangrijk om mensen in thuisisolatie een hart onder de riem te steken en ook de huisartsen daar waar mogelijk te ondersteunen. Anderzijds willen we ook zeer snel zicht krijgen op eventuele mogelijke bijkomende besmettingen in collectiviteiten zodat er snel kan worden opgetreden. Op deze manier proberen we een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit alles vergt dus maatwerk, vandaar dat het zo tijds- en arbeidsintensief is."

Het Covidcallcenter Mechelen-Katelijne werkt nauw samen met het reeds actieve COVID-19-team. Dat is samengesteld uit lokale zorgactoren, zoals huisartsen, welzijnswerkers, het algemeen ziekenhuis Sint-Maarten en vertegenwoordigers van het stadsbestuur van Mechelen en het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver.

Via dat team houden beide lokale besturen continu zicht op de evoluties op gemeentelijk niveau. Het COVID-19-team volgt dagelijks de cijfers op en bezorgt de burgemeesters feedback van op het terrein en geeft hen concrete adviezen. Dit team richt zich op eventuele verontrustende tendensen of clusters binnen de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne met als doel deze onmiddellijk in kaart te brengen om zo gerichte maatregelen te kunnen nemen. 

BGY/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: