Nieuws  >  COVID-19: De politie neemt het materiaal voor opsporing van het sars-CoV-2 van een arts uit Bergen in beslag

COVID-19: De politie neemt het materiaal voor opsporing van het sars-CoV-2 van een arts uit Bergen in beslag

BERGEN 13/08 - De politie heeft woensdagochtend het testmateriaal in beslag genomen van dr. D. B., een arts uit Bergen, die werkt voor de vzw United People en die mensen die dat wensen, test op het sars-CoV-2. Volgens het parket is de test onvoldoende betrouwbaar. De arts is het daar absoluut niet mee eens en vraagt om gehoord te worden door de Belgische gezondheidsautoriteiten.

De testsessie, die de vzw United People woensdagochtend heeft gehouden in Ghlin, werd onderbroken door de politie, die de testkits van dr. D. B. in beslag heeft genomen.

Het parket van Bergen, dat het dossier controleert, zei dat de operatie werd geleid door de federale gerechtelijke politie en het Federaal agentschap voor geneesmiddelen. Een andere sessie van United People, die donderdag zou plaatsvinden in Vilvoorde, werd door de plaatselijke overheid verboden.

Volgens het parket van Bergen zouden de tests, die afkomstig zijn uit Hong Kong, geen enkele garantie bieden en niet betrouwbaar zijn.

"Het betreft de snelle ‘Meda Kit' voor het sars-CoV-2, zei de dokter aan Belga. "Die test is goedgekeurd in Frankrijk. Wij hebben een dossier ingediend bij de Belgische gezondheidsautoriteiten, maar we wachten al vier maanden op antwoord. We voeren tevens een bloedonderzoek uit, dat  stelselmatig de positieve gevallen bevestigt. Als de test positief is, raden we de patiënt aan in quarantaine te gaan en contact te nemen met zijn huisarts. Het resultaat van de test is al na enkele uren bekend, het resultaat van het bloedonderzoek is in de loop van de dag bekend."

Hij wenst de zaak uit te leggen bij de Belgische gezondheidsautoriteiten. "Ik vraag de gezondheidsautoriteiten om gehoord te worden, maar ik krijg geen antwoord. In de plaats daarvan hebben we woensdag zonder verwittiging de politie over de vloer gekregen. Ik wil mijn zaak uitleggen, ik heb een ijzersterk dossier. De test kost 20 euro, zijnde de aankoopprijs van 10 euro plus de werkingskosten."

De burgemeester van Vilvoorde heeft de vzw United People woensdag verboden screeningtests voor het sars-CoV-2 uit te voeren op zijn grondgebied. In een brief gericht aan de persoon die instaat voor de tests, schrijft de burgemeester dat "het aanbieden van zo'n test illegaal en niet deontologisch is."

In Ghlin heeft diezelfde vzw, partner van dr. D. B. en zijn medisch-sociale vzw Lagardère, ook het verbod gekregen om verder tests uit te voeren.

Aanpassing van een door Belga gepubliceerd artikel.

DJB/HCA/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: