Nieuws  >  Euthanasieproces - Van Steenbrugge claimt imagoschade maar meldde dagvaarding zelf (advocaat Stockman)

Euthanasieproces - Van Steenbrugge claimt imagoschade maar meldde dagvaarding zelf (advocaat Stockman)

GENT 26/08 - Walter Van Steenbrugge, de advocaat van een van de drie artsen die vrijgesproken werd in het euthanasieproces en wegens laster rechtstreeks gedagvaard werd door de overste van de Broeders van Liefde René Stockman, moet volgens de advocaat van Stockman niet klagen over imagoschade die hij zou lijden. "Het is merkwaardig dat hij zich beklaagt over 'negatieve publiciteit', terwijl hij zelf de dagvaarding bekend maakte", zegt advocaat Jeroen Thieren.

Van Steenbrugge had tijdens het proces Stockman beschuldigd van tussenkomst bij het openbaar ministerie om de zaak toch voor het hof van assisen te brengen.

Van Steenbrugge moet zich voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden in een rechtstreekse dagvaarding voor laster en lasterlijke aangifte.

"Stockman toont zich als een slechte verliezer na de uitspraak van het hof van assisen (de drie artsen werden vrijgesproken, nvdr.). Hij kiest voor een rechtstreekse dagvaarding die mij reputatieschade bezorgt, terwijl hij een klacht bij de onderzoeksrechter had kunnen indienen. Dit is een aanval op de rechten van verdediging en een aantasting van het recht op vrije meningsuiting", zei Van Steenbrugge.

De dagvaarding verwijst vooral naar de uitlatingen van Van Steenbrugge op de preliminaire zitting van het hof van assisen. Van Steenbrugge kondigde toen aan dat hij René Stockman, de overste van de Broeders van Liefde, wou oproepen als getuige.

Volgens de advocaat ging het openbaar ministerie van een vraag tot buitenvervolgingstelling naar een doorverwijzing naar assisen door de tussenkomst van Stockman, maar de aanklager bestempelde die beweringen als "compleet van de pot gerukt".

Van Steenbrugge werd ook gedagvaard voor lasterlijke aangifte omdat hij een brief aan het parlement een onderzoek vroeg naar mogelijke beïnvloeding van de rechterlijke orde in het euthanasieproces.

De advocaat van Stockman stelt zich vragen over het optreden van Van Steenbrugge. "Het is merkwaardig dat hij zich beklaagt over 'negatieve publiciteit' terwijl hij zelf de dagvaarding bekend maakte. Verder stelt mijn cliënt vast dat een aantal politieke en maatschappelijke autoriteiten het nodig vonden om hem openlijk, in sociale media en in de pers, te hekelen omdat hij naar de rechter stapt. Het is nochtans zijn goed recht, zoals dat van elke burger, om zich op die wijze te verweren tegen de grove laster en gefabuleerde hersenschimmen waarvan hij het slachtoffer werd tijdens het proces-Nys begin van dit jaar, en wel zonder dat hij met deze zaak wat dan ook te maken had", zegt advocaat Jeroen Thieren.

De zaak voor de Gentse correctionele rechtbank wordt op 7 september ingeleid. 

BGY/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: