Nieuws  >  COVID-19: Artsen Zonder Grenzen adviseert woonzorgcentra met aanpak psychosociaal welzijn

COVID-19: Artsen Zonder Grenzen adviseert woonzorgcentra met aanpak psychosociaal welzijn

BRUSSEL 08/09 - Bij een nieuwe infectie-uitbraak in woonzorgcentra moet sociaal contact nog steeds georganiseerd kunnen worden en activiteiten moeten mogelijk blijven. Dat zijn enkele aanbevelingen die de medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen naar woonzorgcentra heeft gestuurd om de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van lockdownmaatregelen op bewoners te verminderen.

Ten eerste vraagt de organisatie aan woonzorgcentra en overheden om in het geval van een lockdown te zorgen voor veilig maar zinvol sociaal contact en persoonlijke interactie voor de bewoners. Ook de individuele en groepsactiviteiten moeten kunnen blijven doorgaan, mits het in acht nemen van de hygiënemaatregelen.

Essentiële gezondheidszorg moet steeds behouden blijven voor bewoners, en er moet ook beter gecommuniceerd worden met hen.

Niet alleen de bewoners moeten beter geholpen worden, ook het personeel verdient volgens Artsen Zonder Grenzen bijzondere aandacht. Zo moeten er up-to-date opleidingen op maat aangeboden worden, alsook proactieve psychologische ondersteuning zoals groepssessies over stressmanagement, angst en zelfzorg.

De organisatie heeft de aanbevelingen voorgesteld naar aanleiding van een eigen onderzoek in juli naar de geestelijke gezondheid van de bewoners van woonzorgcentra. Daaruit bleek dat het psychosociale welbevinden van de bewoners veel sterker heeft geleden onder de lockdownmaatregelen dan onder angst voor het virus.

Fysieke isolatie, het verlies van dagelijkse routines, het ontbreken van sociaal en fysiek contact en vooral het verlies van persoonlijke vrijheid, veroorzaakten nieuwe psychologische symptomen en verergerde bestaande aandoeningen, aldus de ngo.

In de woonzorgcentra die de organisatie ondersteunt, worden de aanbevelingen in samenspraak met de directie geïmplementeerd. 

SAD/DWM/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: