Nieuws  >  COVID-19 - AstraZeneca hervat proeven met mogelijk coronavaccin

COVID-19 - AstraZeneca hervat proeven met mogelijk coronavaccin

BRUSSEL 12/09 - Het Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft de proeven met een mogelijk coronavaccin hervat in Groot-Brittannië. Dat laat het bedrijf zaterdag weten in een mededeling.

Woensdag raakte bekend dat de testen tijdelijk stopgezet werden vanwege medische problemen met een proefpersoon. AstraZeneca werkt voor het vaccin samen met de universiteit van Oxford. De ontwikkelaars kregen een groen licht van de Britse geneesmiddelenautoriteit Medicines Health Regulatory Authority (MHRA). Die liet weten dat het veilig is om de klinische tests met het 'AZD1222'-vaccin voort te zetten.

Het farmabedrijf voegt eraan toe dat de vaccinatietests wereldwijd vorige zondag stopgezet werden om de mogelijke problemen met het geneesmiddel te onderzoeken. Verdere medische informatie kunnen beide ontwikkelaars niet vrijgeven, klinkt het nog.

Onderzoekers en testpersonen zullen een update met relevante informatie krijgen. Volgens mediaberichten werd de ontwikkeling van het vaccin stilgelegd omdat een van de proefpersonen last kreeg van een ontsteking aan het ruggenmerg.

De proef waarbij de ongewenste bijeffecten zijn opgetreden, vond plaats in het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van AstraZeneca zei woensdag nog dat het om een "routinepauze" ging, om ervoor te zorgen dat er geen ernstige bijwerkingen zijn bij de vrijwilligers.

"Bij grote experimenten komen er altijd toevalligheden voor, maar die moeten nu door een onafhankelijke commissie grondig onderzocht worden", klonk het. Negen grote Amerikaanse en Europese farmaceutische bedrijven, waaronder AstraZeneca, schreven dinsdag nog in een open brief dat ze hun vaccins voor het coronavirus pas op de markt brengen wanneer ze veilig en effectief blijken.

Het document was bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico's worden genomen om maar zo snel mogelijk een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

De Europese Commissie ondertekende met AstraZeneca al een eerste contract voor de aankoop het coronavaccin. Als het bedrijf erin slaagt het ontwikkelingsproces van zijn vaccin tegen COVID-19 met succes te voltooien, zullen de Europese lidstaten er 300 miljoen dosissen van kunnen aankopen, met een optie voor 100 miljoen extra dosissen. Die zullen worden verdeeld op basis van het aantal inwoners per lidstaat. Voor België zijn 7,5 miljoen dosissen gereserveerd. 

THD • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: