Nieuws  >  COVID-19 - De Block ongerust: "Maatregelen moeten gerespecteerd worden"

COVID-19 - De Block ongerust: "Maatregelen moeten gerespecteerd worden"

BRUSSEL 14/09 - In de marge van haar bezoek aan het COVID-19-testcentrum op Brussels Airport heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gereageerd op de stijgende coronacijfers. "Ik maak me zorgen, het virus blijft gevaarlijk. Mensen moeten de maatregelen respecteren. Als er meer besmettingen zijn, maak ik me altijd zorgen", erkent minister De Block. "Ik weet dat de maatregelen niet leuk zijn, maar het is nodig dat we ze blijven respecteren, vooral de quarantaine is zeer belangrijk."

"Alle maatregelen moeten zoveel mogelijk gerespecteerd worden. Er komen opnieuw meer mensen bij elkaar, scholen zijn opengegaan, sportclubs hervatten, kortom, er is meer verkeer tussen de mensen en dat geeft het virus kracht en dat moeten we vermijden."

Bijkomende maatregelen nodig?

De vraag of er bijkomende maatregelen nodig zijn, wimpelt de minister af. Voor haar is het belangrijk dat de bestaande maatregelen gerespecteerd worden. "De maatregelen moeten volgehouden worden, anders krijgen we dat virus niet in bedwang. Het is zeer belangrijk dat de mensen zelf beseffen dat het een gevaarlijk virus blijft. Er zijn nog altijd ziekenhuisopnames. Er sterven nog altijd mensen." 

Terug uit rode zone? Gratis COVID-19-test mogelijk op Brussels Airport

Op Brussels Airport is maandagochtend een COVID-19-testcentrum opengegaan. Passagiers die terugkeren uit een rode zone kunnen zich er na aankomst laten testen en krijgen binnen de 24 uur het testresultaat. Eind september, wanneer er op de luchthaven een labo zal opengaan, zullen sneltests mogelijk zijn met resultaat binnen de 3 uur.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister Philippe De Backer, bevoegd voor de taskforce Testing, kwamen een kijkje nemen bij de opening van het testcentrum op de luchthaven. De Backer roept reizigers op om er gebruik van te maken. "Tachtig procent van de mensen die uit een rode zone terugkomen, laten zich vandaag al testen in een triagepunt. We hopen nu de laatste 20 procent te overtuigen om zich op de luchthaven te laten testen, want er is geen enkele reden om het niet te doen. We maken het systeem zo laagdrempelig mogelijk."

Het gaat om PCR-tests, waarbij een staal wordt afgenomen in de neus. Het testcentrum bevindt zich net buiten de vertrekhal. Het is een initiatief van Brussels Airport Company, dat een buitenterrein aanbiedt aan Ecolog, een internationale speler, actief in logistiek en crisisbeheer. Ecolog heeft het opgebouwd, baat het uit, neemt de hele investering op zich en probeert die terug te winnen via het geld dat reizigers voor het testen betalen.

De federale overheid komt via het Riziv tussenbeide - tests voor Belgen die uit een rode zone terugkomen zijn gratis. Vertrekkende passagiers die dat willen, kunnen ook in het testcentrum terecht. Zij betalen de volle pot.

MWE • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: