Nieuws  >  Euthanasieproces Tine Nys - Arts die opnieuw voor rechtbank moet verschijnen reageert : "Ik maak me er niet druk om. Ik heb niets verkeerds gedaan"

Euthanasieproces Tine Nys - Arts die opnieuw voor rechtbank moet verschijnen reageert : "Ik maak me er niet druk om. Ik heb niets verkeerds gedaan"

GENT 15/09 - "Ik maak me er niet druk om. Ik heb niets verkeerds gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik opnieuw gelijk zal krijgen. Nu is het enkel een financieel aspect, ik riskeer geen levenslange gevangenisstraf meer." Dat zegt Joris Van Hove, de arts die de euthanasie bij Tine Nys uitvoerde en door het arrest van het Hof van Cassatie voor de burgerlijke rechtbank moet verschijnen.

Het Hof van Cassatie besliste dat er een nieuw proces moet komen voor Van Hove, voor een burgerlijke rechtbank in Oost-Vlaanderen. Voor de twee andere artsen die ook vrijgesproken waren door het hof van assisen, komt er geen nieuw proces.

Van Hove is niet verbaasd door de uitspraak van het Hof van Cassatie. "Het was een beetje te verwachten omdat de advocaat-generaal een advies had gegeven voor een nieuw proces, en dat wordt meestal gevolgd. Ik ga de zaak met vol vertrouwen tegemoet. Ik heb goede advocaten en die zullen me opnieuw bijstaan. Ik maak me er niet druk om. Ik heb niets verkeerds gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik opnieuw gelijk zal krijgen. Nu is het enkel een financieel aspect, ik riskeer geen levenslange gevangenisstraf meer. Ik voel me niet verantwoordelijk."

Van Hove blijft intussen aan de slag als huisarts. Hij werd in 2017 definitief veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid van patiënten, maar de Orde der artsen startte pas een tuchtonderzoek op na een melding door het openbaar ministerie naar aanleiding van het euthanasieproces.

"Ik heb niets meer vernomen van de Orde der artsen. Ik ben op dit moment aan het werk en heb geen bijkomende stress voor een nieuw proces. Over de andere zaak (de zedenzaak, nvdr.) heb ik niets meer te zeggen."

Het nieuwe proces van Van Hove zal vermoedelijk begin volgend jaar ingeleid kunnen worden voor de burgerlijke rechtbank, maar als er uitgebreid geconcludeerd wordt, kan de zaak nog lang aanslepen. 

PLS • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: