Nieuws  >  COVID-19: "Het had beter gekund", zegt Yves Van Laethem

COVID-19: "Het had beter gekund", zegt Yves Van Laethem

NAMEN 18/09 - "We hadden beter kunnen doen als we een pandemieplan hadden dat up to date was, indien we beter voorbereid waren. Maar in het echte leven moet je ook rekening houden met het beperkte economische gewicht van België, dat niet zomaar op het tarmac van de luchthavens materiaal kon gaan recupereren". Dat heeft Yves Van Laethem, interfederaal woordvoerder in de strijd tegen het coronavirus, vrijdag verklaard in de Covid-commissie van het Waals parlement.

Na een rist ministers in de voormiddag was het na de middag de beurt aan vertegenwoordigers van Sciensano en de Gees, onder wie Van Laethem en Erika Vlieghe, die waren uitgenodigd op een hoorzitting die zich buigt over de aanpak van de coronacrisis op Waals niveau.

"Onze ziekenhuizen werden nooit overspoeld zoals in het oosten van Frankrijk of het noorden van Italië. Onze gezondheidsstructuur kon iedereen opvangen voor wie een opname vereist was, al kan of moet die definitie voorwerp uitmaken van een ethisch debat", zei Van Laethem.

Parallel "werden we in de rusthuizen geconfronteerd met een epidemie binnen de epidemie, met een gebrek aan menselijke en technische middelen". Hij merkte daarbij op dat de opvang van ouderen op een andere manier moet worden beheerd. "De spaghetti, de institutionele staatsstructuur, heeft zeker niet geholpen de crisis te beheren", vervolde Van Laethem. "Binnen de structuren die op poten werden gezet, was er daarentegen geen enkel probleem tussen de Franstalige en Nederlandstalige experts, al was het evenwicht misschien niet ideaal".

Ook de communicatie had soepeler gekund, gaf Van Laethem toe, zowel naar het verplegend personeel als naar het grote publiek.

Gees-voorzitster Vlieghe benadrukte dat er nooit een advies is gekomen om ouderen niet in het ziekenhuis op te nemen. Ze legde uit dat het aantal bedden op intensieve zorgen beperkt is. Om de situatie in goede banen te leiden, werden er richtlijnen opgesteld, waarin werd gevraagd de toestand van de patiënt goed te evalueren alvorens een hospitalisatie te vragen.

"Maar er is nooit gezegd dat men niet mocht hospitaliseren", luidde het. "Is dat verkeerd begrepen door een aantal ziekenhuizen? Zeker. Wisten we dat? Neen. Maar we vochten toen tegen de chaos."

Vlieghe kwam ook terug op de heropening van de rusthuizen, die de Nationale Veiligheidsraad midden april had aangekondigd. Die zette nogal wat kwaad bloed binnen de sector.

"De opening van de rusthuizen voor bezoekers was geen advies van de Gees. We hadden een advies uitgebracht waarvan dat effectief de filosofie was. En de dag zelf besliste de Veiligheidsraad vanaf de dag nadien bezoek toe te laten. Dat is niet wat we hadden gezegd, dat was het doel niet en we wilden de sector zeker niet voor voldongen feiten plaatsen. We waren van in het begin erg bezorgd over de rusthuizen." 

THA/LOD/RBR/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: