Nieuws  >  COVID-19: Positieve klinische testen voor medicijn van Japanse Fujifilm

COVID-19: Positieve klinische testen voor medicijn van Japanse Fujifilm

TOKIO 23/09 - Het medicijn Avigan heeft geleid tot een "statistisch significante inkorting" van de genezingstijd voor patiënten met het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Japanse groep Fujifilm woensdag bekendgemaakt.

Het medicijn is al toegelaten voor zware vormen van griep. Aan de klinische test van fase III die in Japan plaatsvond, namen 156 patiënten deel. Voor zij die met Avigan waren behandeld, was de mediane duur van het herstel 11,9 dagen. Voor de placebogroep waren dat 14,7 dagen, aldus Fujifilm in een persbericht.

De klinische test was gericht op patiënten die lijden aan niet-ernstige longaandoeningen, gelinkt aan COVID-19. Het einde van het herstel wordt bepaald door het moment dat het coronavirus niet meer kan worden vastgesteld via PCR-tests, gekoppeld aan een afname van symptomen.

Volgens Fujifilm kwamen geen nieuwe risico's voor de gezondheid aan het licht tijdens de klinische test. De groep zal nu een gedetailleerde analyse uitvoeren van de verzamelde gegevens.

Fujifilm wil vanaf oktober een commerciële toelating aanvragen voor de behandeling tegen COVID-19. Het medicijn heeft sinds 2014 een toelating in Japan om enkele ernstige gevallen van griep te behandelen, waarvoor de standaardgeneesmiddelen niet werkzaam blijken.

Avigan heeft wel een invloed op de ontwikkeling van foetussen en is dus niet toegelaten voor zwangere vrouwen. 

MDM/VDH/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: