Nieuws  >  Nationale Veiligheidsraad - "Te grote versoepeling", volgens Marc Moens en andere experts

Nationale Veiligheidsraad - "Te grote versoepeling", volgens Marc Moens en andere experts

BRUSSEL 23/09 - De bijsturing van de coronaregels die woensdag werd bekendgemaakt door de Nationale Veiligheidsraad is een "te grote versoepeling". Dat zegt Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) in een reactie. En vele andere gezondheidsprofessionals zijn het daarmee eens. Volgens Moens zullen de nieuwe maatregelen de belasting voor huisartsen bovendien niet verminderen.

Ondanks de stijgende coronacijfers, kwam de Nationale Veiligheidsraad woensdag met een aantal versoepelingen. Zo mag iedereen per maand nauw contact hebben met maximaal vijf personen buiten het gezin, zijn mondmaskers vanaf 1 oktober niet overal verplicht en wordt de verplichte quarantaine beperkt tot zeven dagen.

"Mijn algemene indruk is dat men het te veel 'loslaat'. De versoepeling is te groot. Ik weet dat het een heel moeilijke oefening is, maar het virus is niet weg en het is onvoorspelbaar. Voorzichtigheid blijft geboden", zegt Marc Moens.

Ook Kenneth Coenye, hoofdarts van Kliniek Sint-Jan, plaatst kritische kanttekeningen. "De timing van wat er wordt aangekondigd is vreemd. Onze Covid-eenheden lopen vol, de druk op intensieve verhoogt en toch krijgen we een redelijke lading versoepelingen. Wij hollen de feiten achterna. We gaan te laat met nieuwe maatregelen komen, terwijl we de cijfers steil omhoog zien gaan". Volgens Coenye moet de overheid veel duidelijker hameren op het beperken van de nauwe contacten. "Het is belangrijk om duidelijk te maken aan de bevolking dat nauwe contacten, dichter dan 1,5 meter en zonder mondmasker, altijd gevaarlijke contacten zijn".

Motivatiepsycholoog en adviseur van Celeval Maarten Vansteenkiste zei in het laatavondjournaal van VRT dat de Nationale Veiligheidsraad beter nog een week was opgeschoven, omdat de epidemiebarometer nog niet klaar is. De psycholoog maakte zich zorgen om de verwarring die kan ontstaan door de versoepelingen in combinatie met de stijgende coronacijfers. De versoepelingen zullen in ieder geval wel zuurstof geven aan de motivatie van mensen, klinkt het. 

Maar volgens Marc Moens zullen de nieuwe maatregelen de huisartsenbelasting zeker niet verminderen. "De huisarts wordt al erg overbevraagd en bij de aankondiging van nieuwe maatregelen, is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. Moens pleit in dat verband voor "een instantie waar mensen die geen ziektetekenen hebben, terechtkunnen met hun vragen".

"De huisartsen krijgen duizenden dergelijke vragen per dag. Er is behoefte aan een orgaan waar niet zieke mensen terechtkunnen met hun vragen, zodat ze zich niet nodeloos tot de huisarts wenden. De Veiligheidsraad kan er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat die instantie bij iedereen bekend wordt." 

Op de reactie van de BVAS antwoordde Maggie De Block op Twitter: "Huisartsen worden ondersteund, overleg en maatregelen in overleg met FOD Volksgezondheid zijn bezig". 

Aanpassing van verschillende door Belga gepubliceerde artikelen. 

VOC/SGI/DRM/SAD • Belga, Twitter, MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: