Nieuws  >  COVID-19: "Quarantaine ingekort om het maatschappelijk haalbaar te maken" (Van Gucht)

COVID-19: "Quarantaine ingekort om het maatschappelijk haalbaar te maken" (Van Gucht)

BRUSSEL 25/09 - "De Nationale Veiligheidsraad heeft de regels voor quarantaine ingekort om een evenwicht proberen te vinden tussen wat wetenschappelijk wenselijk is en wat maatschappelijk haalbaar is." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd op de persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano en het nationaal crisiscentrum.

Het op voorhand isoleren van personen die contact gehad hebben met een besmet persoon is een van de belangrijkste middelen om de overdracht het virus te stoppen, aldus Van Gucht.

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineduur aangepast van 14 tot 7 dagen. Dezelfde regel wordt ook toegepast in bijvoorbeeld Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg.

Indien u symptomen vertoont, moet u thuis blijven en de huisarts contacteren. De huisarts zal beslissen of u moet getest worden, zei Van Gucht op de persconferentie vrijdag.

"Als de test positief is, dan is het cruciaal dat u thuis zeven dagen in isolatie blijft. U krijgt hiervoor een attest. U moet minstens drie dagen koortsvrij zijn voor u uit isolatie kunt komen. Wie een hoogrisicocontact had of teruggekeerd is uit een rode zone moet preventief zeven dagen in quarantaine gaan vanaf 1 oktober."

"Vanuit wetenschappelijk oogpunt weten we dat bij een quarantaine van 14 dagen we 96 pct van de besmette personen kunnen identificeren", aldus Van Gucht. "Dat is de quarantaineduur die aangeraden wordt door bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding."

Bij een quarantaine van 10 dagen bedraagt het percentage geïdentificeerde personen 90 pct en bij een quarantaine van 7 dagen moeten we rekenen dat 50 pct van de mensen de ziekte nog moeten ontwikkelen. Daarom is de test op het einde van de quarantaine cruciaal. 

PLE/VOC/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: