Nieuws  >  Euthanasie - Actieve levensbeëindiging wordt in Nederland ook mogelijk voor ongeneeslijk zieke kinderen

Euthanasie - Actieve levensbeëindiging wordt in Nederland ook mogelijk voor ongeneeslijk zieke kinderen

DEN HAAG 13/10 - Voor ongeneeslijk zieke kinderen tussen 1 en 12 jaar, die uitzichtloos lijden, wordt in Nederland actieve levensbeëindiging mogelijk. Bevoegd minister Hugo de Jonge laat dinsdag aan de Tweede Kamer weten dat de regering hiervan werk zal maken.

Een groep Nederlandse kinderartsen riep het kabinet vorig jaar op deze mogelijkheid te creëren. Voor ongeneeslijk zieke kinderen tot 1 jaar is actieve levensbeëindiging al een optie. Kinderen tussen 12 en 16 jaar kunnen zelf om euthanasie vragen, als de ouders daarvoor toestemming geven. Maar de groep tussen 1 en 12 jaar valt tussen wal en schip.

De enige manier om een het leven te beëindigen van een ongeneeslijk ziek kind in die leeftijdscategorie, is "versterven": stoppen met het toedienen van eten en drinken. Daar moet volgens de kinderartsen een einde aan komen en het kabinet gaat daar nu dus werk van maken.

Het gaat om een kleine groep kinderen, naar schatting vijf tot tien per jaar. "Het gaat om kinderen waarbij verdere behandeling geen zicht meer biedt op levensverlenging", schrijft De Jonge.

"In een klein aantal gevallen is de toepassing van alle mogelijkheden van palliatieve zorg niet toereikend. Het kind lijdt daardoor in sommige gevallen onnodig (lang) zonder dat er perspectief is op verbetering."

In het onderzoek dat kinderartsen vorig jaar aan de Tweede Kamer stuurden, waren 38 kinderartsen ondervraagd. Zij maakten in de voorgaande vijf jaar 359 sterfgevallen mee. "Bij 46 van de 359 gevallen zou actieve levensbeëindiging volgens de arts een welkome optie geweest zijn", staat in het rapport.

In ons land werd de euthanasiewet in 2014 uitgebreid. Sindsdien kunnen wilsbekwame minderjarigen die terminaal zijn, met de goedkeuring van hun ouders of voogd euthanasie krijgen. 

BGY/SVR/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: