Nieuws  >  COVID-19: Overlegcomité vrijdagnamiddag bijeen over corona-aanpak

COVID-19: Overlegcomité vrijdagnamiddag bijeen over corona-aanpak

BRUSSEL 15/10 - Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land komt vrijdag om 14 uur samen in het Egmontpaleis over de verdere aanpak van de coronapandemie. De kans is groot dat een aantal maatregelen aangescherpt worden. De aangekondigde epidemiebarometer zal worden voorgesteld.

Door het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten de politieke beleidsmakers beslissen of de huidige maatregelen volstaan om de epidemiegolf in te dijken.

De druk neemt toe, zeker nu de buurlanden hun maatregelen hebben verstrengd. In Nederland is de horeca dicht en in Frankrijk komt er een avondklok in Parijs en andere grote steden.

Bij ons zullen maatregelen gekoppeld worden aan een coronabarometer met verschillende risiconiveaus. Die barometer werd door de vorige regering-Wilmès aangekondigd, maar werd voor verfijning teruggestuurd.

Celeval, het adviesorgaan met experten, heeft eerder deze week de nodige aanbevelingen afgerond. Begin deze week nog was er sprake van een systeem met kleurencodes, waaraan bepaalde strengere of mildere maatregelen gekoppeld zijn.

Volgens verschillende media is er nu sprake van een systeem met fases, waarbij fase één staat voor weinig risico en fase vier voor groot risico. In die hoogste risicofase gelden de strengste maatregelen, onder meer over het aantal toegelaten nauwe contacten.

Vraag blijft of ons land meteen in die hoge risicofase terecht zal komen en of die voor het hele land, dan wel voor bepaalde delen, zal worden afgekondigd.

De concrete maatregelen voor die hoogste fase zijn ook nog voer voor discussie. 

KVH/KWO/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: